top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Peter Gitmark ansatt i det omstridte PR-byrået Hill+Knowlton

Artikkel 21.08.2023: Peter Gitmark ledet flere debatter om det grønne skiftet under Arendalsuka på vegne av PR- byrået Hill+Knowlton. Men dette firmaet har en mørk fortid som har kostet titusenvis av mennesker livet.


Illustrasjon: T. Vestaas

Av Øyvind Andresen, publisert 21.08.2023


Peter Gitmark tapte nominasjonsprosessen mot Mathias Bernander som ordførerkandidat for Høyre i Kristiansand. Ordfører ble han altså ikke, men under Arendalsuka er den tidligere stortingsrepresentanten tilbake til Sørlandet, der han ledet en rekke debatter og samtaler på vegne av det omdiskuterte PR-byrået Hill+Knowlton Strategies.


Hill+Knowlton Strategies (H+K) er verdens eldste PR-byrå og er børsnotert i USA og Storbritannia. De har 2000 rådgivere ansatt globalt, fordelt på 80 kontorer verden over. Gitmark er ansatt som seniorrådgiver for myndighetskontakt på Oslo-kontoret.


Rådgivningsbyråer har generelt sett et dårlig rykte fordi de driver lobbyvirksomhet for sterke økonomiske krefter. Men Hill+Knowlton har vært involvert i langt mer skitten virksomhet enn de fleste av dem. Og det sier ikke så lite. Her er en oversikt over noen av selskapets verste meritter, som viser at de ikke går av veien for å selge livsfarlige løgner i masseomfang:


Den falske sykepleieren

Den falske sykepleieren Nayirah vitner i den amerikanske kongressen i 1990 forut for den første Golfkrigen. Vitnemålet er iscenesatt av PR- byrået Hill+Knowlton, som var aktive under Arendalsuka i år. Foto: Wikimedia Commons

I 1990 ga ei ung jente et tåredryppende vitnesbyrd om hvordan irakiske soldater

hadde tatt seg inn på en fødeavdeling i Kuwait, ødelagt kuvøsene og latt nyfødte, premature barn dø. Hun kalte seg Nayirah. Vitnemålet gjorde et sterkt emosjonelt inntrykk og fikk stor betydning i rettferdiggjøringen av den første Gulf-krigen mot Irak.. Problemet var at hele saken var en bløff.


Bløffen om den falske sykepleieren er et skoleeksempel på krigspropaganda. Det brukes for eksempel av Røde Kors i boka «Når krigen raser», utarbeidet i samarbeid med Utdanningsdirektoratet. De skriver om dette i boka på side 119:


«Først ett år etter den 40 dagers lange krigen, som startet 17. januar 1991, ble det kjent at Nayirah slett ikke var sykepleier. Nayirah var den 15-årige datteren av Kuwaits ambassadør til USA. Nayirah var blitt plassert i vitneboksen av PR-byrået Hill+Knowlton».


Hennes vitnemål finnes fremdeles på You Tube, og det kan du se her.


H+K: Arbeidet for tobakks- og oljeindustrien

Dette er bare et eksempel på PR- byråets merittliste. På Wikipedia kan du lese:

«Internasjonalt har Hill+Knowlton vært involvert i en rekke kontroverser. I perioden 1953-1968 arbeidet de for tobakksindustrien, og spredde aktivt tvil om sammenhengen mellom røyking og kreft i befolkningen, tross god vitenskapelig dokumentasjon på korrelasjon».


Siden 2009 har H+K hatt America’s Natural Gas Alliance som kunde. Disse benektet at det er miljømessige konsekvenser av fracking. Fracking utføres ved at oljeselskapet under trykk presser olje og gass ut av sprekker i berggrunner. Det trenges millioner av liter vann pr. brønn. Vannet blandes med kjemikalier og sand som forurenser grunn- og drikkevannet, skaper lokale jordskjelv og ødelegger landskapet.


H+K: Asbest er ikke farlig

Men det slutter ikke her: Jeg skal være litt personlig: Jeg arbeidet skift fra 1976 til 1990 i Hydros klorfabrikk på det petrokjemiske anlegget på Rafnes i Bamble i Telemark. Fabrikken var på den tida den største forbrukeren i Norden av asbest, som ble brukt i elektrolysecellene. Hydro sørget for at arbeiderne brukte verneutstyr fordi de kjente til sammenhengen mellom kreft og eksponering av asbest. På Hydros anlegg på Herøya, på den andre siden av Frierfjorden, hadde tidligere en rekke arbeidere dødd av asbestose.


Jeg synes det derfor er spesielt graverende at Hill+Knowlton på 1970-tallet etablerte Asbestos Information Association, som solgte budskapet om at asbest ikke er helsefarlig. Det førte til at tusener av arbeidere døde.


Det å røyke er spesielt farlig i kombinasjon med å bli utsatt for asbest. Ifølge H+K var ikke dette helseskadelig!


Når nå Hill+Knowlton arrangerer seminarer i Arendal om «det grønne skiftet», bør man kjenne historien til dette PR -byrået. Skal vi overlate til slike firma å tjene penger på «det grønne skiftet»? Er det disse som skal redde verden?


Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noKommentare


bottom of page