top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Palestina brenner

KOMMMENTAR 13/5 - 21: Øyvind Sagedal fra Palestinakomiteen forklarer i dette innlegget årsakene den aktuelle konflikten i Jerusalem og Palestina.


Gaza brenner. Foto: Wiki Commons


Av Øyvind Sagedal, styremedlem i Palestinakomiteen i Vest-Agder, publisert 13/5 - 2021


De siste dagene er det først og fremst to forhold som har vært den umiddelbare årsaken til at palestinerne i Jerusalem har kjempet mot den israelske apartheidstatens voldsapparat. Etter at fasten er brutt på kveldene under Ramadan er det tradisjon at mange palestinere samler seg ved Damaskusporten – en av hovedinngangene til gamlebyen i Jerusalem. Dette fant israelsk politi ut at de skulle forhindre, og de satte opp fysiske sperringer slik at det ikke var mulig for palestinerne å ha denne sosiale feiringen der. Dette førte til et sterkt sinne blant palestinere i det ulovlig okkuperte og annekterte Øst-Jerusalem, der gamlebyen ligger. Protestene var så voldsomme at politiet måtte fjerne sperringene ved Damaskusporten. Politiet måtte også legge om ruten til de israelske jødene som skulle marsjere gjennom gamlebyen for å feire at Øst-Jerusalem ble okkupert av Israel i 1967.


Samtidig med disse protestene har det foregått en kamp for at palestinere som bor i et område kalt Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem ikke skal bli kastet ut av sine hjem. Noen få jøder bodde i dette området før staten Israel ble proklamert, men i løpet av kampene i 1948 flyktet disse jødene fra Øst-Jerusalem (som sammen med resten av Vestbredden ble okkupert av Jordan fram til 1967). Et mye større antall palestinere flyktet imidlertid fra den vestlige delen av Jerusalem på samme tid, og de etterlot seg store eiendommer. I de fleste tilfellene fikk de jødiske flyktningene kompensasjon for eiendommene som de forlot. I 1956 bygde den jordanske regjeringen og FN 28 små hjem i Sheikh Jarrah, som skulle huse palestinske flyktninger.


Ja, israelsk politi avfyrte også tåregass og sjokkgranater inne i Al-Aksa moskeen mens de troende var samlet der til bønn.

I følge israelsk lov kan bare jøder søke om og få landeiendommer som ble forlatt i 1948. Den israelske staten tok all palestinsk eiendom som ble forlatt i besittelse under dekke av den såkalte «Absentee Property Law», hvilket er et juridisk uttrykk for Israels karakter av å ære en apartheidstat. Settler-organisasjoner kjemper nå for å utnytte denne legale apartheidsituasjonen for å få kastet ut de palestinske beboerne i Sheikh Jarrah. Så langt er fire familier kastet ut. 13 andre familier, som består av rundt 300 personer, står nå i fare for å lide samme skjebne. Dette er et ledd i Israels pågående etniske rensing av Jerusalem. Og siden Jerusalem er en hellig by både for jøder, kristne og muslimer, er det her det brenner. Det har kommet til uttrykk de siste dagene ved at israelsk politi har stormet - Haram al Sharif - området rundt Al-Aksa moskeen - det tredje helligste stedet i Islam – eller Tempelhøyden som jødene kaller området. Ja, israelsk politi avfyrte også tåregass og sjokkgranater inne i Al-Aksa moskeen mens de troende var samlet der til bønn.


Som et svar på volden som ble utført av israelsk politi ved Al-Aksa, avfyrte Hamas syv raketter mot Jerusalem på mandag. Det skjedde etter at Hamas kl.16.30 utstedte et ultimatum til Israel: Hvis ikke alle politifolkene var fjernet fra området ved Al-Aksa og fra Sheikh Jarrah, og alle de palestinerne som var fengslet i løpet av kampene var frigitt innen kl.18.00, ville Hamas handle. Israel svarte ikke på dette ultimatumet, og Hamas fyrte av sine raketter. Det israelske luftvåpenets gjengjeldelse drepte minst 20 mennesker, inkludert ni barn og tre Hamasoperatører.


Hvorvidt det som skjer er starten på en tredje intifada, som Hamas-lederen Haniyeh antydet, gjenstår å se. Flere raketter er blitt avfyrt mot ulike israelske mål. Tel Aviv er truffet, og det meldes at Den israelske hæren er forberedt for en større operasjon. I dag onsdag kom så nyheten om at Israel hadde drept fire militære Hamasledere, samtidig som at en israelsk soldat var blitt drept. Hamas fortsetter med å sende raketter inn i Israel. Tel Aviv er blitt truffet, mens Israel bomber boligblokker på Gazastripen. Det spørres om dette kan utvikle seg til en større krig. Uansett fortsetter palestinerne kampen mot det israelske apartheidregimet. Og det som er en ny tendens, er at palestinere med israelsk statsborgerskap nå slutter seg til kampen og arrangerer støttedemonstrasjoner for palestinerne i Jerusalem.Kommentarer? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no


留言


bottom of page