top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Hvem ringer klokkene for?


Kommentar 16.03.2022:

Illustrasjon: Wikimedia CommensKlokkene ringer for ofrene i Ukraina

Klokkene ringte ikke for ofrene i Libya

Da var det bombene som ble velsignet


Av Øyvind Andresen, publisert 16.03.2022


Søndag 13/3 ringte kirkeklokkene for Ukraina over hele landet. Det var vakkert.


"Nå er det en så alvorlig krise at det er tid for å bruke et spesielt virkemiddel. Vi er sjokkert over krigshandlingene i Ukraina, og det blir verre dag for dag. Mennesker flykter fra hus og hjem for å berge livet. Det er forferdelig å se alt som blir ødelagt, både menneskeliv, relasjoner og materielle verdier. Klokkene ringer for fred," skriver Den norske kirke i en pressemelding.


Men under Libya-krigen i 2011 hadde Den norske kirke motsatt standpunkt: De støttet krigen. Så da var klokkene tause. Også da flyktet mennesker fra hus og hjem for å berge livet. Også da var det forferdelig å se alt som blir ødelagt, både menneskeliv, relasjoner og materielle verdier.


I løpet av fire måneder i 2011 slapp seks norske F-16-fly i alt 588 bomber over Libya. NATOs og Norges bombetokter førte til slutt til at Libyas statsoverhode Gaddafi ble slakta ned av en mobb med jihadister. Krigen ødela et av Afrikas mer velfungerende land, og hele krigen må sies å ha vært en forbrytelse mot menneskeheten. Bombinga hindra også et fredsinitiativ fra Den afrikanske union.


Den norske kirkes øverste leder på det tidspunktet, biskop Helga Haugland Byfuglien, uttalte i 2011 at «kirken har full tillit til at regjeringen har gjort en riktig vurdering i å sende norske kampfly til Libya». Flere har prøvd å få kirka til å be om beklagelse. I et brev datert 8/6 2015 har Byfuglien ingenting å beklage på vegne av kirka.


Den gangen var det vår krig.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

Commentaires


bottom of page