top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Grunneier stenger gammel ferdselsvei

SYNSPUNKT: Vi er på alle måter heldige som bor i Norge. Den urgamle allemannsretten sørger for at alle kan ferdes og oppholde seg i naturen uavhengig av eiendomsforhold.


Ved Gillsvannet utenfor Kristiansand er det stengt for allmenn ferdsel. Foto: Kathinka Aslaksen

Av Kathinka Aslaksen, publisert 23. april 2020

Allemannsretten sikrer befolkningen adgang til naturopplevelser og rekreasjon og er en grunnverdi i vårt samfunn. Den er uttrykk for at naturen med dens ressurser tilhører fellesskapet.

Jeg bodde noen år i et land der skilt med «No trespassing» (ingen gjennomgang) ofte dukket opp i turtraséer – og kunne ødelegge mye av turopplevelsen. Derfor setter jeg stor pris på den norske allemannsretten.

De siste årene har det imidlertid dukket opp lignende skilt i turterrenget også i Norge. På ferdselsveien ved Gillsvannet mot Justvik har grunneier nylig stengt av den frie ferdselen forbi gården hvor det er bygd et hesteanlegg. Der har folk gått forbi i alle år – fellesskapet har så vidt jeg kan forstå opparbeidet en soleklar ferdselsrett/hevd på bruk.

Dette er bare ett av flere eksempler på at velstående grunneiere synes det er helt ok å hevde sin eiendomsrett på denne måten. Det undergraver felleskapet og kaster skygger over naturopplevelsen Send kommentar til: post@argumentagder.no

댓글


댓글 작성이 차단되었습니다.
bottom of page