top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Fredsmeklere istedenfor våpen

Kommentar 09.05.2022: Vesten under USAs ledelse driver en stedfortrederkrig mot Russland ved å støtte Ukraina med våpenhjelp. Det Ukraina nå først og fremst trenger er en «massemobilisering» av fredsmeklere mener artikkelforfatteren.


Illustrasjon: Ung ukrainsk mor etter bombeangrep mot fødeklinikk, foto fra video ab Ukrainas forsvarsdepartement

Av Kathinka Aslaksen, publisert 09.05.2022


Russland invaderte et naboland og har startet krig utifra en stormakts logikk. En uhyrlig handling, et tungt ansvar. Hvem har ansvar for å finne en fredsløsning? Selvsagt hviler dette ansvaret på Russland, men Vesten med USA i spissen har også et ansvar. Og en fredsløsning finnes selvsagt. Tidligere inngått avtaler om en løsning på konfliktsonene i Øst-Ukraina (Minsk 1 og 2 - avtalene) har strandet. Men hvis partene er villige til å inngå kompromisser med utgangspunkt i disse avtalene bør det være mulig å finne en fredsløsning.


Under Cuba-krisen i 1962 var det vilje til å satse maksimalt på å finne en diplomatisk løsning, og verden ble reddet fra en ødeleggende atomkrig. Nå sender i stedet USA og andre vestlige land, inkludert Norge, massivt med våpenhjelp og etterretningsutstyr - uten å sende soldater. For soldater har Ukraina nok av. Denne støtten gjør ikke Norge til part i krigen, men Norge er «medkriger», i følge Cecilie Hellestveit (jurist med doktorgrad i folkerett) i tidsskriftet Juridika 29. mars. Slik ser det nok også ut i fra Russlands ståsted og det er farlig.


Vi er med på å øke spenningen mellom to atomvåpenmakter. Jeg frykter at hver våpensending er et skritt nærmere atomkrig. Hvorfor snakker ingen høyt om det? ER vi så redde at vi ikke våger å innse realitetene? Vi burde legge press på USA, f.eks. gjennnom FN. Som medlem av sikkerhetsrådet kan Norge ta initiativ.


Isteden sender vi dødelige våpen, som forlenger krigen og lidelsene til det ukrainske folk. Ukraina er i stor nød, folket er i nød, soldater mister livet - ikke bare i kampen for å gjenvinne landets selvstendighet, men også pga. stormakters meningsløse spill. Ukraina trenger en «massemobilisering» av fredsmeklere. Fredsforhandlinger er den eneste veien ut. Fortsetter vi med våpenleveranser beveger vi oss på en vei som kan ende med utslettelse.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page