top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Et svar - Ja til et bedre samfunn

Synspunkt 02.09.2023: Kristiansand må falle til ro. Det er nok nå mener Glenn-Thomas Haugaard. Han har startet et opprop for et bedre samfunn, en bedre kommune og et endra bedre Kristiansand.

Illustrasjon: Opprop stiftet av Glenn-Thomas Haugaard for et enda bedre Kristiansand.

Av Svein-Harald Mosvold Knutsen, ordførerkandidat PP Kristiansand, publisert 02.09.2023


Et opprop

Fredag 1. september ble jeg som politiker tagget på FB, og det dukket opp spørsmål om jeg ville være med på et opprop. Et opprop om jeg er med på å jobbe for et bedre samfunn? For en bedre kommune, en bedre Kristiansand? Ni enkle, positive og klare punkter var satt opp. Hele Kristiansand er blitt oppfordret til å signere, spesielt er oppfordringen sendt til sjefsredaktører i sentrale mediehus her på Sørlandet og samtlige politiske partier/grupperinger som står på valg her i Kristiansand, med en klar anbefaling om også å oppfordre kollegaer, familie, venner, bekjente og alle man også ikke kjenner.


For et bedre samfunn

Et fantastisk forslag tenker jeg, og selvsagt støtter jeg som førstekandidat i PP opp på en slik oppfordring. Jeg signerte oppropet umiddelbart, for hvem er det vel som ikke ønsker å jobbe for et bedre samfunn, for en bedre kommune? Oppropet er sendt videre til hele PP sin gruppe, for det er jo nettopp av denne grunn vi er i politikken. Det finnes selvsagt uenigheter om enkelte saker, men målet er soleklart – basert på det vi tror på, så skal vi, sammen, jobbe for et bedre samfunn. Vi vil ha en endre bedre Kristiansand, en Kristiansand som har med seg alle og som har et spesielt øye til de som virkelig trenger det.


Stå opp mot destruktive påstander

Men et slikt opprop? Hvorfor? Og hvem kommer med noe slikt? I mine øyne er dette fantastisk, spesielt i en tid hvor vi dessverre ser flere destruktive handlinger. Vi ser filmer, bilder, podcasts, kunst og mye mer, basert på anklager og mange ting som er tatt helt ut av kontekst, helt ut av virkeligheten, men som likevel noen påstår er bygd på sannhet. Mobbing sier flere, mens andre unnskylder med satire, til tross for at det brukes knyttnever ovenfra og ned. Jeg reagerer for eksempel mye når en god venn fremstilles som en spillegal horekunde med dårlig sædkvalitet, når slikt ikke har rot i virkeligheten. Jeg synes også det er leit når noen påstås å være farlige politikere, ja, faktisk sågar «de giftigste vi har», uten engang å ha blitt konfrontert direkte for slike påstander. Jeg oppfatter slikt som destruktivt, fremsatt av personer uten et overordnet mål om et enda bedre samfunn.


Et modig skritt

Et slikt fantastisk opprop med et så enkelt, men likevel et enormt stort, budskap, burde kommet for lenge siden i vår kommune. Jeg skal være den første som tar selvkritikk, for noe slikt burde absolutt kunne kommet fra noen av oss som står relativt sentralt i politikken. For min del så håper jeg ingen sier nei til noe slikt, for da er vi på helt ville veier. At et slikt opprop kommer fra en heller ukjent person er i mine øyne ikke mindre enn magisk og smått utrolig, så tusen, tusen takk. Glenn-Thomas Haugaard – i mine øyen er du en «helt». Du våger og du tør, til tross for at du egentlig har lite igjen for å gjøre det. For deg kan det være en risiko, likevel gjør du dette. Ja, det er rett og slett utrolig. Ditt budskap er enkelt, og noe som alle, alle bør heie på; «Er du med på å jobbe for et bedre samfunn, en enda bedre kommune, en bedre Kristiansand?» Har man lov til å si nei til noe slikt?


Behov for regler

For kort tid siden var jeg på et foreldremøte. Barna hadde sammen med lærerne satt opp sine klasseregler. Regler for at de alle skulle ha det godt sammen. Barna hadde presisert at dette ikke skulle være regler i negativ forstand, for de ville ha positivitet. Sammen med lærerne ønsker de en positiv skoledag, en hverdag preget av godhet og glede. Ved inngangen til skoleåret hadde de derfor blitt enige om følgende positive klasseregler:

  • Du skal være respektfull mot andre!

  • Du skal være positiv overfor andre!

  • Du skal se de andre elevene og passe på at ingen er utenfor!

  • Du skal vise hensyn til medelevene dine!

  • Du skal invitere medelevene med på å finne på ting!

  • Du skal være en god venn!

  • Du skal vise hensyn til dem som sliter faglig!

  • Du kan løfte noen opp!

Det fungerer

Gleden min ble enda større da læreren sa at dette virkelig fungerer. Faktisk så fungerer dette så godt at barna trenger ikke å bli minnet på, for de har gjort dette til en selvfølge. En selvfølge å behandle hverandre med godhet og glede. Det vil selvsagt komme dager hvor dette ikke fungerer, men for en far å høre at holdningen i klassen er slik, ja, det rører ekstremt mye og det sier også så uendelig mye.


Respekt, ikke destruktivitet

For min del, og for vår del i PP, så er det dette det handler om. Vi vil jobbe for en enda bedre by, Kristiansand, et bedre samfunn for absolutt alle. En by preget av godhet og glede, selvsagt med uenighet, men basert på respekt for hverandre, og ikke destruktivitet. På veien til dette er det da en selvfølge å si ja til oppfordringen "Vi vil, og vi kan!"


Signer oppropet

Som Glenn Thomas har sagt så ønsker også jeg å avslutte; «Håper du har det bra? Håper du gjør produktive ting for deg selv, og ikke minst for andre? Signer oppropet du også. La oss bli mange, la oss vise tydelighet og ikke minst la oss sammen ta ansvar.»Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noコメント


bottom of page