top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Den saktmodige sørlendingen

Petit 02.05.2023: Hvor er det blitt av sørlendingen undres forfatteren. Den godslige passiaren over stakittgjerdet er nemlig avløst av mistenksomhet begrodd med brennesle og ormegress


Illustrasjon: Sørlending og Søgne-patriot Vidar Ertzeid, foto privat

Av Vidar Ertzeid, publisert 02.05.2023


Jeg synes landsdelen vår for tiden gjennomgår en tilnærmet metamorfosisk forandring hva gjelder signalene som sendes ut av enkelte innbyggerne på det blide. For vi er jo verken blide, omgjengelige, beskjedne, fåmælte eller saktmodige lenger. Vi roper og skriker, og kaller hverandre unevnelige navn, som verken stammer fra bedehus eller Maartens brygge. Våre ledere er faktisk de som roper høyest, og med ord som ikke finnes i Nordahl Rolfsens lesebok. Den forbannede sørlandske tålmodigheten ser rett og slett ut til å forvitre. De sosiale narrativene holder på å ta over også i landsdelens monopolavis, der gjødsellukta spres utover landsdelen.


Hva er det som er i ferd med å skje?


Der vi tidligere tok en passiar over stakittgjerdet, vokser brennesle og ormegress. Vi skuler mistenksomt på hverandre, og tenker innerst inne tanker om hverandre som egentlig hører hjemme i temperamentslandene rundt Middelhavet.


Og forandringen har kommet ufattelig fort. Bare i løpet av de siste 2-3 årene. Når nå sommeren står for døren, og tynne bluseliv lett går opp, skal det bli interessant å se om sommerens uskyldige lettsindigheter og utsvevende liv klarer å stå i mot uhumskheter og spetakkel. Eller om vi kan falle tilbake i våre godslige og konservative roller og kanskje dra på vekkelsesmøte til Vigeland?


Hvis vi ikke får til det, har den saktmodige og litt enfoldige sørlendingen fått et alvorlig skudd for baugen, og Maarten og Silius tilhører da en fjern fortid. Spørsmålet er om vi skal lukke den blåmalte døren til sørlanderiet, og ønske velkommen til noe nytt. Men hva da?


Jeg undres.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page