top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Demningen brister

Kommentar 05.05.2023: Aksjespekulanter i USA tjener milliarder av dollar på at den ene banken etter den andre går konkurs. De to siste månedene har det vært historisk rekord i store bankkonkurser i USA. Flere banker står for tur. Hvorfor ringer ikke alarmklokkene når demmingen brister?


Wall Street bubbles; - Always the same - J. Ottmann Lith. Wikimedia Commens

Av Øyvind Andresen, publisert 05.05.2023


En bankmann er en person som låner deg paraplyen og straks ber om å få den tilbake når det begynner å regne.


Mark Twain


De to siste månedene har USA opplevd at tre storbanker har gått konkurs: Det dreier seg om Silicon Valley Bank, Signature Bank og First Republic Bank. Dette er de største bankkonkursene i amerikansk historie, bare overgått av konkursen av Washington Mutual ved inngangen til den globale finanskrisa i 2008.


Financial Times rapporterte 5. april at «Hedgefond tjente mer enn 7 milliarder dollar på veddemål mot bankaksjer under den nylige krisen som rystet sektoren, deres største gevinst siden finanskrisen i 2008.»


Alle disse bankene ble utsatt for spekulasjon mot sine aksjer ved såkalt shortsalg. Hedgefondene har nå kasta seg over andre banker i USA som Pacific Western Bank, Western Alliance Bank Coporporation og flere andre regionale banker.


You eat what you kill


Det var USAs største bank JPMorgan Chase som kjøpte opp den konkursrammede First Republic Bank på billigsalg. På Wall Street følger de følgende forretningsmotto: «You eat what you kill». Det var også JPMorgan Chase som i sin tid slukte Washington Mutual med hud og hår. (Og også en annen storbank Bear Stearn).


Sjefsstrateg i Danske Bank Norge, Anders Johansen, sier til E24 at «JPMorgan allerede er den største banken og den med lavest risiko i USA.» Men JPMorgan er verdens mest risikable bank, ifølge Office of Financial Research som utformes av Det amerikanske finansdepartementet. Hvorfor sier Anders Johansen dette? Er han uvitende og dermed inkompetent, eller er han kyniske og lyver for å berolige og dysse folk i søvn?


Noe av det samme skjedde da sjefen i JPMorgan, Jamie Dimon, proklamerte at bankkrisa var over da banken hans slukte First Republic Bank. Rett etter sank bankkursen dramatisk i fem andre amerikanske banker.The Killer


JPMorgan har en derivatportefølje på 50 billioner dollar. Det tilsvarer nesten 40 norske oljefond. De har 4281 hedgefond som kunder (mot 1139 i 2013). De er nå så store at de overgår grensene som er satt av amerikanske antitrustlover for markedsandeler. Og jo større bankene er og jo mer sentralisert finanssektoren er, jo større blir risikoen for en total bankkollaps.


JPMorgan Chase har de seinere åra vært innblanda i en rekke skandaler. De har vært bankforbindelsen til svindlere som Bernie Madoff (150 år fengsel) og Paul Manafort (Trumps tidligere kampanjesjef) og pedofildømte Jeffrey Epstein. De har vært innblandet i annen kriminell virksomhet knytta til narkosmugling, terrorisme, korrupsjon, skattesvik og hvitvasking i skatteparadis, skriver The International Consortium of Investigative Journalists på sine nettsider. Det er en lang liste.


Vi må ikke glemme at kollapser på Wall Street har utløst globale kriser med fatale konsekvenser. Jamie Dimon har vært sjef i JPMorgan Chase siden 2004 – og medansvarlig for å ha utløst finanskrisa 2008. Han ble aldri straffet for dette. Tvert imot: Han er i dag en av USAs mektigste og rikeste menn.


Det er disse folka som styrer verden.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noコメント


bottom of page