top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Deltids-fella

Synspunkt 27.05.2024: At mange kvinner fortsatt jobber deltid burde ikke overraske dagens kvinnepolitikere. Det overraskende er at ingen av dem har tatt fatt i problemet.Av Randi Øverland, publisert 27.05.2024


Det er fascinerende å lese om politikere som blir sjokkert over at halvparten av de ansatte kvinnene i Kristiansand kommune arbeider deltid. Høyres Amalie Gunnufsen sier til Fædrelandsvennen 22. mai at "det er så vanvittige tall at jeg nesten ikke har ord" . Jeg for min del synes det er vanvittig at hun ikke har visst det og gjort noe med det tidligere. Hun er ingen nykommer i politikken. Tidligere høyre-ordfører Harald Furre lovet i sin tid (snart 10 år siden) at han med sitt borgerlige flertall, skulle sørge for at det ble lyst ut hele stillinger og alle som ønsket skulle få heltidsstillinger! Resultatet er at halvparten fortsatt arbeider i deltidsstillinger.


Etter min mening er det uholdbart å holde på slik år etter år, tiår etter tiår!


Innen helse og mestring er det kun 40 prosent som har hele stillinger. Og så hører vi jevnlig at det er mangel på kvalifisert helsepersonell.


Med den holdningen varaordføreren viser er jeg redd for at Gunnufsen har en lang vei å gå!

Varaordfører Charlotte Beckmann Finnestad mener at «folk må få velge selv». Ja, men hvem mener hun skal betale for velferdsgodene og utviklingen i samfunnet vårt?


Med den holdningen varaordføreren viser er jeg redd for at Gunnufsen har en lang vei å gå!


Kommunedirektør Camilla Dunsæd sier i det ene øyeblikket at Kristiansand trenger drahjelp fra sentrale myndigheter for å få kommunebudsjettet til å gå opp, og i det andre øyeblikket snakker hun om at mange kommunalt ansatte kvinner ikke ønsker å jobbe heltid. Vi vet at Agder og Kristiansand er blant verstingene i Norge når det gjelder deltidsansatte kvinner. Det har tallene vist i mange tiår. Og vi vet at inntektene i budsjettene er avhengige av at folk er i jobb! Det ene henger sammen med det andre. I tillegg er vi inne i en tid med lav arbeidsledighet og mange jobber er ubesatte.


Forholdene burde ligge til rette for at Amalie Gunnufsen skulle få fart på antall heltidsansatte i kommunen. Jeg tror hun må meisle ut forslagene selv, ikke vente på administrasjonen og sine samarbeidsparter i Kristiansand kommune.


For nå kan hun også ta med utfordringen som viser at antallet fedre som tar pappaperm går nedover i Agder. Halvparten tar seg ikke råd til å prioritere omsorg og pass av sine nyfødte barn.


Jeg ønsker Amalie Gunnufsen lykke til!Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page