top of page
  • Forfatterens bildeArgument

«Blason» i Kunsthallen


Anmeldelse 21.01.2022: Det er kunst som berører som nå vises i Kunsthallen, mener vår anmelder som finner Mari Slaattelids utstilling vel verd et besøk.


Foto: K. Aslaksen

Av Kathinka Aslaksen, publisert 31.01.2022


I byens fineste utstillingsrom, Kunsthallen, kan vi i disse dager oppleve malerier som berører. Mari Slaattelids kunst i særklasse pryder veggene, slik de har gjort det i en rekke anerkjente kunstgallerier og museer i Norge. Hun er en markant samtidskunstner, sist jeg så hennes bilder var da hun var festspillutstiller i Bergen i 2019. Da kretset maleriene rundt temaet sjømerker - bilder i spenstige farger med en litt urolig, avventende stemning.


Utstillingen i Kunsthallen, med tittelen «Blason», inneholder noen store non-figurative malerier malt med bred pensel og kraftfulle farger. Bildene "Med tanke på fjell" og "Stempel" er storslåtte og gir vinger til tanker og følelser.Foto: K. Aslaksen

Etter hvert som jeg reflekterte over hva begrepet "Blason" og "blasonering" betyr, ble jeg grepet av de andre bildene i utstillingen - de stiliserte våpenskjoldene. Kunstneren har trukket ut elementer og laget sine egne skjold i nydelige valører og med symbolske former. (Blasonering er en beskrivelse av det visuelle innholdet i et våpenskjold.)


Bildene gir meg assosiasjoner til kommunevåpen, tilhørighet og identitet, for eksempel det kraftfulle uttrykket i gamle Søgne kommunes våpenskjold - vardene i Ny Hellesund. En kystkommune med en vakker skjærgård, der folk har livnært seg av havets ressurser og av særlig fruktbar jord.


Det ble nærliggende å tenke på den avgåtte Solberg-regjeringen som, godt hjulpet av lokale høyrekrefter, fikk satt en brå slutt for den dypt forankrede lokale kommunetilhørigheten. Kan det bli et nytt våpenskjold av det? Neppe. Et våpenskjold skal samle, bygge identitet, gi kraft til et felles "vi". Det blir vanskelig med en reform som i stor grad har splittet befolkningen.


Jeg har ikke sett at Fædrelandsvennen - det fremste talerøret for kommunereformen - har tatt seg bryet med å gå over Torvet for å anmelde utstillingen. Det overrasker for så vidt ikke, avisas sparsomme kulturdekning tatt i betraktning.


Men, blås i det, og på min oppfordring: ta turen til Kunsthallen!Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page