top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Åpent valg

Kommentar 25.08.2023: Siste meningsmåling viser at Kristelig Folkeparti og ordførerkandidat Charlotte Beckmann Finnestad sitter på nøkkelen til den politiske makt i Kristiansand. Hun kan velge og vrake i tilbudene fra "beilerne" til høyre og venstre for henne. Hvem hun til slutt velger avgjøres av velgernes sammensetning av bystyret, og alternativenes politiske innhold.


Illustrasjon: Klart flertall hevder Høyre og tar samarbeidet med KrF for en selvfølge, foto fra Mathias Bernanders FB-side

Av Bernt H. Utne, publisert 25.08.2023


Stavrums skråsikkerhet

Sjefsredaktør Gunnar Stavrum i avisen KRS er sikker i sin sak. Høyres ordførerkandidat "Mathias Bernander slår en knusende knock-out på motstanderne", og kan "velge mellom Venstre og FrP." Bakgrunnen for Stavrums skråsikkerhet er tre meningsmålinger utført for KRS. I alle tre målinger ligger Høyre godt foran utfordrerne, og valget er derfor avgjort. "Det går mot en knusende seier for «Team Mathias Bernander», og valgets store taper blir protestpartiene fra forrige valg." mener altså Stavrum.


Bernanders frieri

Dette er åpenbart også Mathias Bernander enig i. For på sin egen Facebookside skryter han åpenlyst av det kommende samarbeid med Kristelig Folkeparti (KrF), og stråler på et felles foto tilfreds sammen med ordførerkandidat Charlotte Beckmann Finnestad. Fra KrF. Som om den "politiske forlovelse" allerede skulle være i boks. Samtidig hopper Bernander glatt og elegant over Høyres tilbakegang på den siste av de tre nevnte meningsmålinger, og mener at fremgangen for KrF i realiteten også er en styrking av Høyre. I en kommentar til Argument Agder svarer han på sin egen Facebookside at "Høyres ønske om samarbeid med KrF er klart og tydelig. Det vet de, og det vet velgerne. Så håpet og målet for Høyres del er at vi i samarbeid kan finne god politikk som forener oss på ikke-sosialistisk side til det beste for Kristiansand." Men at partiet hans har gått markant tilbake er han ikke enig i. For tilbakegangen er nemlig "innenfor feilmarginen til denne type målinger". Sier Bernander.


Hva mener KrF?

Så langt ser det imidlertid ut til at verken Gunnar Stavrum eller "brudgommen", Mathias Bernander, har tatt seg bryet med å spørre "bruden" selv, Charlotte Beckmann Finnestad, om hennes syn på saken. For Høyre og KRS er det åpenbart en selvfølge at hun og partiet hennes vil gå inn i en slik politisk allianse "til det beste for Kristiansand". Historien har imidlertid tallrike eksempler på at i slike spørsmål er det en fordel å høre "brudens" mening før "bryllupet" kunngjøres.


Betingelsene

Nettopp det har Argument Agder gjort. I en samtale forteller ordførerkandidat Beckmann Finnestad at det ikke foreligger noen avtale om et samarbeid etter valget, men at partiet hennes fra tidligere har god erfaring i å samarbeide med Høyre. Hun roser samholdet i partiet hennes, og understreker at viktig for henne er det politiske innhold som må være tuftet på en klar sentrumsprofil med respekt for KrFs grunnleggende verdier. Som eksempel på viktige tema nevner hun kontantstøtten og en mobilfri skole. Men, understreker hun, det er valgresultatet og velgernes sammensetning av bystyret som er avgjørende for hvilke samarbeidskonstellasjoner som er mulige.


Rivalen

Charlotte Beckmann Finnestad er altså langt mer reservert i sin vilje til et forpliktende samarbeid med Høyre enn det inntrykk som formidles av Gunnar Stavrum og Mathias Bernander. Og det er ikke så underlig. For i kulissene lurer Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kenneth Mørk, og håper at han skal kunne friste den ettertraktede "bruden" med politiske vilkår som kan få henne til å vurdere andre allianser. Til Argument Agder uttaler Kenneth Mørk at med "et sentrumsorientert KrF har Arbeiderpartiet mange ting vi kan snakke om".


Nøkkelen til makten har KrF

Det er altså ikke Høyre som først og fremst kan velge og vrake i samarbeidspartnere slik Gunnar Stavrum og avisen KRS åpenbart synes å mene. Det er derimot Charlotte Beckmann Finnestad og hennes KrF som sitter med nøkkelen til makten i det nye bystyret, og kan velge hvilken av "beilerne" hun vil gi sitt ja-ord til. Det vet hun selv utmerket godt, og med et sammensveiset parti i ryggen vil hun nok vite å dra mest mulig politiske fordeler ut av de kommende forhandlinger med så vel Høyre som Ap.


KrF i siget, Ap har snudd trenden

Og meningsmålingene viser at både KrF og Ap nå er i siget frem mot valgkampavslutningen. Med en økning i velgeroppslutning på hele 3,4 prosentpoeng gjør Beckmann Finnestad og partiet hennes et formidabelt byks fremover til 14,3 %. Arbeiderpartiets fremgang er noe mer beskjeden, men den negative trenden den siste tiden synes nå å være snudd.


Seieren på forskudd?

Selv om tilbakegangen for Høyre er innenfor feilmarginene til slike meningsmålinger, er trenden bekymringsfull for Mathias Bernander og partiet hans. For det er oppslutningen på valgdagen som betyr noe. Å fly høyt på meningsmålingene måneder og uker før valget er selvsagt oppmuntrende. Men det kan også fort bli en sovepute hvor medvinden kan få partiet og dets fremste tillitsvalgte til å ta seieren på forskudd. Og forverre situasjonen ved å fremstille seieren som sikker. Slik Høyre i Kristiansand har god øvelse i. Ved forrige valg i 2019 var det bare dager før valget at Høyres daværende ordfører, Harald Furre, forsto at gjenvalget ikke var garantert.


Slike historier har en lei tendens til å gjenta seg, og valgutfallet er derfor fortsatt åpent. Meget åpent.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


コメント


bottom of page