Kommentar 23.09.2024: Generøse bonuser til ledere i humanitær stiftelse med betalingsvansker, og emosjonelt begrunnet utvelgelse av sponsorer i offentlig eid kulturinstitusjon minner om det man i hestesporten kaller for urent trav.
Av Bernt H. Utne, publisert 23.09.2024
Markant medieprofil
Få, om noen, har de siste år preget det offentlige mediebilde i Kristiansand sterkere enn tidligere ordfører og nåværende direktør ved Kilden, Harald Furre. Og bildet har vært omskiftende. For å si det mildt. Fra de største triumfer til de bitreste nederlag. Furres valg som ordfører i 2015 hører nok til hans beste minner. Og hans nederlag fire år senere, der han måtte gi fra seg ordførerkjedet til Jan Oddvar Skisland, er trolig hans bitreste stund. Så langt. For bølgene rundt Furre vil liksom ikke legge seg. Det dukker stadig opp nye forhold som får øyenbrynene til å heves selv for de sindigste sørlendinger.
For den politiker som går til valg på tema som egne velgere ikke synes om blir ikke valgt. Det er selvfølgelig i et demokrati
Politisk risiko
Og det skyldes ham selv. Ingen andre. Da han før valget 2019 gikk inn for Kunstsiloprosjektet mot ønskene til et klart flertall av egne velgere tok han en stor politisk risiko, som han kanskje ikke helt selv forsto rekkevidden av. For den politiker som går til valg på tema, som egne velgere ikke synes om, blir ikke valgt. Det er selvfølgelig i et demokrati. Men ikke for Harald Furre og hans støttespillere. De mente at velgerne burde stemme som de alltid hadde gjort, og hevdet at tusener var ført bak lyset. Skylden for det påståtte bedrag ga Furre Sørlandsnyhetene, som Øgrey Brandsdal vedgikk å ha finansiert.
Nye saker
Harald Furres merittliste begynner å bli lang, og lengre enn godt er for hans omdømme.
Denne sommeren har flere oppsiktsvekkende saker kommet til. En omstridt bonusutbetaling etter Furres overtakelse som styreleder i Sanastiftelsen, og som nå granskes av Stiftelsestilsynet, er en av dem. Og i kjølvannet av bonusutbetalingene behandles for tiden flere pengekrav mot stiftelsen i rettssystemet.
En annen er Kildens avvisning fra 2021 av Einar Øgrey Brandsdal som sponsor med en høyst spektakulær begrunnelse. Avslaget var nemlig begrunnet i Øgrey Brandsdals tidligere engasjement i Sørlandsnyhetene, som Furre altså har gitt skylden for hans valgnederlag i 2019.
Avslaget har falt Øgrey Brandsdal tungt for brystet, og i en åpenhjertet redegjørelse i Argument Agder spør han hvorfor hans penger er gode nok for Sanastiftelsen, men ikke gode nok for Kilden.
Personlige antipatier som beslutningsgrunnlag i en offentlig eid virksomhet som Kilden er uprofesjonelt, og strider med prinsippet om at vedtak i offentlig forvaltning skal være saklig begrunnet
Vedtak uten saklig begrunnelse
Kildens styreleder, Grete Faremo, uttaler i en e-post til Argument Agder bl. a. at "det ikke var personlige sympatier/antipatier fra direktørens side som var bakgrunnen for avgjørelsen", og at det ikke er "opp til enhver virksomhet å forlange å kunne bli assosiert med Kildens virksomhet".
At det er den enkelte virksomhet som selv avgjør hvem man ønsker å bli assosiert med er forståelig. Det som derimot ikke er forståelig er Faremos beskrivelse av avslagets begrunnelse. For når hun hevder at det ikke var personlige antipatier som var avgjørende stemmer det ikke med hva som faktisk uttales i Furres nå offentligjorde e-poster fra 2021. Der vrimler det nemlig av emosjonelle antipatier rettet mot Øgrey Brandsdals person. Og det har tydeligvis ikke endret seg. For til Fædrelandsvennen uttaler Furre 19. september at han "absolutt ikke" er åpen for et møte med Einar Øgrey Brandsdal.
Personlige antipatier som beslutningsgrunnlag i en offentlig eid virksomhet som Kilden er uprofesjonelt, og strider med prinsippet om at vedtak i offentlig forvaltning skal være saklig begrunnet. Og saklig begrunnet er Kildens vedtak åpenbart ikke.
Forlengelse av åremål
Saken kommer ubeleilig for Kildens nye styreleder, Grete Faremo. Som nylig under hennes ledelse har forlenget Furres åremål som direktør lenge før hans nåværende åremål utløper i april neste år. Initiativet til forlengelsen frem til 2031 skal ha kommet fra Kildens styre før de siste forholdene ble offentlig kjent.
Belastende for tilliten
Om kjennskap til Furres siste meritter ville endret styrets holdning til åremålets forlengelse er ukjent. Men de saker som nå er kommet offentligheten for øre er belastende for hans allmenne tillit. For anvendelse av personlige antipatier i en offentlig eid institusjon, og tildeling av grådige bonuser i humanitære stiftelser, vil mange oppfatte som "urent trav" fra Harald Furres side.
Det er på travbanen diskvalifiserende. Men altså ikke i Kristiansand. Foreløpig!
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no
コメント