REPORTASJE 27.4.21: Natur og dyreliv har fylt mitt etter hvert lange liv, både i fritid, utdanning og yrkesliv. Når jeg nå sitter lett «beruset» etter ferske og sterke leik-opplevelser, kjenner jeg på fortellertrangen, og håper jeg kan inspirere flere egder til å søke dette eventyret, og gi noen gode råd på veien.
Av Tor Punsvik, viltbiolog og skogsfuglentusiast. Publisert 27.4.21
Tiurleiken skjer gjerne i glissen furuskog. Tiurene slår inn i leikområdet på kvelden, så da bør en være på plass, i skjul og i ro. Jeg og leik-kameraten min hadde gjort et forarbeid og fokuserte på et leik-senter vi trodde på. Her hadde det vært røyer nede på bakken natta før, og nå synes sjefen blant tiurene i området å ha pekt seg ut sin spilltue. Her er vegetasjonen slitt ned, og det er masse tiurmøkk som ligner sigarettsneiper på bakken.
Fredagskvelden klokka 20 er det ro i leiren vår. Kjell-Erik og jeg har installert oss i hvert vårt popup-telt med kameraene på stativ, innstilt mot forventet leiksenter. Kjell-Erik sover i sin klappstol bak kamerastativet, mens jeg kveiler meg i soveposen på bakken, og rigger stolen og posisjonen først etter midnatt og et par timers søvn.
Klokka tre hører vi de første klonkene og sagelydene på avstand. En time seinere er det fullt kjør på den utvalgte tua. Vi kan skimte en gjeng urolige røyer som vandrer rundt gladiatoren. Tiuren holder en flott forestilling, gjør sine flaksehopp, klonker og sager og synes mer opptatt av seg sjøl enn de åtte kåte røyene som stadig legger seg og tilsynelatende er klare for påstigning og parring. Omsider klyver han opp på ei røy, og biter seg fast i nakken på ho. På få sekunder er seansen overstått. Litt seinere skjer det også en parring vi bare aner konturen av bak tua. Et tiurbilde med små nakkefjør i nebbet røper i etterkant hendelsen. Kartlegging av nakkefjær av røy på leiktua i etterkant er en fin måte å holde seg orientert om leikstatus.
Forestillingen fortsetter til sola og motlyset begynner å sive inn. Dagen før hadde spillet gått utover formiddagen, men denne morran skjer det åpenbart noe som avbryter forestillingen. Klokka sju stopper fuglene opp, fryser til og retter blikkene opp mot trekronene. Et par av røyene tar til vingene og forsvinner, og den leik-aktiviteten som tar til virker ukonsentrert, før resten av røyene forlater åstedet og tiuren likeså noen minutter etter.
Jeg var så heldig å bli involvert i verdens første store forskningsprosjekt på skogsfugl for mer enn 40 år siden. Det var faktisk Agderpolitikere på Stortinget som var bekymret for den store nedgangen i både storfugl (tiur & røy) og orrfugl som var registrert her nede i tropisk Norge. Kunnskapen brukes i dag blant annet til å hjelpe skaueierne i å planlegge sine hogster slik at skogsfugl i størst mulig grad skånes. Gamal furuskog og insektrike fuktområder for kyllinger er viktige. Hvordan slakteavfall etter elgjakt håndteres er også viktig, om en skal holde bestanden av rødrev i sjakk – den rovviltarten som beskatter skogsfugl hardest.
Hvordan kan den interesserte få tre inn i denne verden, som er like der ute i skauen? Til dere som vil på tiurleik i 2022 kan det være nyttig å bruke tida nå til planlegging. Kjentfolk skal man som kjent lytte til, og veit en sånn noenlunde hvor det er storfugl går det an å kombinere skauturen med undersøkelser. Hvis en finner bare rabber i den mer åpne furuskauen, vil slitasje av vegetasjonen og disse «sigarettsneipene» være synlige ei tid framover og kan kartfestes. Når april igjen kommer kan så nye besøk og oppfølgende kartlegging gi bud om kommende gevinster !
Et par netter ute i aprilskauen er både nyttig og trivelig i søket på leik-aktivitet. Å våkne til tiurklokka (rødstrupa) og høre perleuglas hukring på natta er stemningsfullt, og kanskje har også rugda et trekk over deg. Et popup-telt er en rimelig investering, og kombinert med en klappstol du sikkert allerede har er du langt på vei. Varme klær og god sovepose har de fleste. (Og har du selskapsblære er det en velsignelse. Min forsvant for noen år sida, så en tom brusflaske og ei lita trakt kommer godt med i løpet av natta.) Kjenner du pirringen og eventyrlysten er det bare å komme seg ut av komfortsonen til en spennende verden som venter.
God eller skitt leik!!
Comments