top of page

Tilbake til hverdagen

Forfatterens bilde: Argument AgderArgument Agder

Kommentar 30.07.2024: Argument Agder våkner nå langsomt til live etter noen uker i dvale. Samfunnet har ikke stått helt stille i badesesongen, og enkelte har kastet seg ut på dypt vann med vågale ytringer.


Illustrasjon: Ytring på eget ansvar av T. Vestaas

Av Bernt H. Utne, publisert 30.07.2024


Fellesferien er nå over og etter hvert begynner samfunnet å finne tilbake til hverdagen med jobb, skole, fritidsaktiviteter og alt som hører dagliglivet til. Det har vært en tidvis våt og kald Sørlandssommer. Sjelden har vi fått se solen, og når vi har sett den har uværsskyene aldri vært langt borte.


Agurktid

Langt borte har heller ikke sommerens agurk-nyheter vært. Det begynte 1. juli med at politisk redaktør Gunnar Stavrum i KRS mente at den allestedsnærværende Nils Nilsen, som gjerne selv titulerer seg som samfunnets "vaktbikkje", var satt i et "digitalt hundebur". Stavrums begrunnelse var forankret i valgresultatet fra 2023, der Nilsens parti ikke oppnådde mer enn halvparten av stemmene nødvendig for et mandat i bystyret. Dessuten hevdet han at det "sjelden er flere enn en håndfull trofaste fans som liker eller deler" Nilsens ytringer på FB-siden "Sørlandsnyhetene". Samtidig unnlot Stavrum å fortelle at mange av artiklene i KRS på FB aldri oppnår en eneste "like". For ikke å snakke om å bli delt på sosiale medier.


Velgerappell

Slikt blir det selvsagt bråk av. Ikke minst i agurktiden. En analyse av valgresultatet i Argument Agder 4. juli avdekket at selv om Høyre hadde fått 36 ganger flere stemmer enn partiet til Nilsen fikk han like mange "slengere" som Bernander. Slengere kommer fra velgere som stemmer på andre partier, men som ønsker å gi en personstemme til en kandidat fra et annet parti som de har tillit til. Antall slengere forteller således noe om kandidatens velgerappell utenfor eget parti. Og der skåret altså Nils Nilsen høyt. I absolutte tall like høyt som Høyres Bernander.


Det vitner om at Nilsen neppe er plassert i et "digitalt hundebur" som Stavrum ville ha det til. Og det forteller dessuten at Bernander sliter med velgerappellen. I det minste utenfor egne rekker.


Et giftig sted

Men skikkelig fyr i agurktid-debatten ble det først da den kjente forretningsmannen, Einar Øgrey Brandsdal, gikk ut på Argument Agders FB-side og bl. a. hevdet at Kristiansand aldri har vært et så "giftig sted som etter at Gunnar Stavrum kom med avisen KRS". Det fikk Stavrum til virkelig å slå på stortromma. Han avviste kritikken fra Øgrey Brandsdal med at "selv om de lager bråk er det en kjensgjerning at tomme tønner romler mest".


Det er det ikke vanskelig å være enig i. Men hvem av kamphanene som kan smykke seg med å være "tønnen som romler mest" avhenger nok av øynene som ser. Med den tone og form som Stavrum velger avslører han seg selv som en sterk kandidat til samme verdighet.


I samme artikkel ble også Argument Agder avlagt en liten "visitt". Med en illustrasjon av den omstridte Tronn Hansen som dokumentasjon påstod Stavrum at Argument Agders redaktør lider av "periskopsyn" med blikket "solid festet på noe ingen andre ser." I alle fall ikke noe som Stavrum ser. Dermed røpet han samtidig at hans eget gangsyn er det så som så med!


Sikkert er det imidlertid at her kan det bli mer å skrive om utover høsten.


Eldreopprør

Da en 96 år gammel dame tok bladet fra munnen og manet til et rasende eldreopprør vekket det oppsikt. Artikkelen ble delt og omfattende kommentert på sosiale medier. Støtten til eldreopprøret syntes unison og sterk.


Inntil lederen for helseutvalget i Kristiansand, Ebbe Boel Pedersen (KrF), ga 96-åringen svar på tiltale. Han mente i et innlegg på en privat FB-side, som Fædrelandsvennen plukket opp, at hun på mange måter bare hadde seg selv å takke. 96-åringen hadde nemlig i følge Boel Pedersen "hatt 19 – 20 muligheter for å stemme inn de rette meninger i de aktuelle posisjoner både nasjonalt og lokalt, og selv stille seg til disposisjon for å gjøre en innsats for fellesskapet".

Uttalelsen fra Boel Pedersen kunne kanskje vært forbigått i stillhet hvis han straks hadde lagt seg flat. Det gjorde han imidlertid ikke. Først nærmere en uke etter beklaget han uttalelsen, og benyttet samtidig anledningen til å gi Fædrelandsvennen "et spark" for å ha gjengitt en "fri tolkning" av hans innlegg på en privat FB-side. Slik fremferd er en sikker oppskrift på kritikk for arroganse og mangel på respekt!


Brukerstyrt Personlig Assistanse - BPA

Omsorg for kronisk syke kom også i søkelyset da en muskelsyk pasient ikke var tilfreds med kommunens tildeling av BPA-timer. Hun stilte i en stort oppslått artikkel i Fædrelandsvennen 22. juli spørsmål med hvorfor hun ikke kunne få et verdig liv? Som mor til en 12-åring ønsket hun å være "mor på fulltid" og å få "være sammen med sønnen på fotballkamper og andre aktiviteter". Til det krevde hun 120 timer BPA av ukens totalt 168 timer. Året rundt. Det blir på årsbasis til sammen 6240 timer. Men hun hadde bare fått tildelt 20 timer pr uke, og hadde derfor for andre gang anket saken til fylkesmannen.

Ikke uventet kastet et velkjent knippe samfunnsengasjerte politikere og debattanter seg over denne "skandalen". Uten å sjekke nærmere hva kravet om 120 timer BPA pr. uke egentlig innebar. Lengst gikk Vidar Kleppe, som straks betegnet kommunens tildelingsvedtak som "skremmende og hjerterått".

Medier uten redaktørstyring

Flere av de refererte agurknyhetene har sin opprinnelse i innlegg på sosiale medier. Det er en type medier som både Fædrelandsvennen og KRS med forakt kritiserer for manglende redaktørstyring. Det er altså ufyseligheter som seriøse medier holder seg langt unna. Bortsett fra i agurktiden. For i mangel av godt mediestoff i sommertiden har altså begge redaktørstyrte aviser ingen betenkeligheter med å bruke sosiale medier som grunnlag for redaksjonelle kommentarer. Det ville neppe skjedd for noen år siden, og er i seg selv en interessant utvikling.

Dessuten avslører saken om hemningsløst krav på BPA-timer at den redaksjonelle kontroll i agurktiden ikke er den aller beste. For de som måtte ønske å påvirke samfunnsdebatten med tvilsomme innspill er derfor sommeren høysesong.


Argument Agder er nå tilbake med nye maktkritiske betraktninger til glede for våre lesere. Vi ønsker å bidra til en opplyst offentlig samtale, og hvis du lider av skrivekløe og ønsker å bidra i den offentlige debatt hører vi gjerne fra deg.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page