top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Sovjet-Nytt og andre skadelige publikasjoner

Essay 10.08.2023: Rød Ungdom vil boikotte valgkampen i Nordland fordi nummer tolv på fylkestingslista har tilknytning til steigan.no. Rød Ungdom sentralt sier at steigan.no er «skadelig for samfunnet».


Jeg har skrevet et lite essay på bloggen min om dette basert på min lesning av avisa og propagandaorganet Sovjet-Nytt i min røde ungdom. Jeg fikk neppe skader på min sjel av det.


Propgandaplakat for verdensrevolusjonen fra Sovjetunionen 1922

Av Øyvind Andresen, publisert 10.08.2023


Min far, bokbinder og kommunist Per Andresen, abonnerte i alle år på en avis som het Sovjet-Nytt. Den ble utgitt av pressavdelinga ved Den sovjetiske ambassaden i Oslo. Det var selvsagt et reint propagandaorgan som skjønnmalte alle sider ved det sovjetiske samfunnet.

Som gutt leste jeg det jeg kom over, også i Sovjet-Nytt. Jeg ble imponert over alle framgangene ved det sovjetiske samfunnet selv om jeg nok hadde en intuitiv følelse at glansbildet ikke stemte helt med virkeligheten.


Jeg kan ikke si at jeg fikk skader på min sjel av å lese sovjetblekka til min far selv om jeg var ung og uerfaren. Jeg leste jo også borgerlige aviser som sa det motsatte. Sovjet-Nytt fortsatte å bli utgitt til 1990. Da hadde alle de progressive framgangene ført Sovjetunionen lukt inn i sammenbrudd og oppløsning.


I dag leser jeg nettstedet steigan.no, et prosjekt som jeg tidligere bidrog til helt fram til krigen i Ukraina. For meg likner hans nettsted nå et slags Sovjet-Nytt. Her står ikke et vondt ord om Putin. Her er ingen støtte til den russiske krigsmotstanden. Det står ingenting negativt om Russlands allierte. Når fagforeningsledere i Belarus kastes i fengsel for arbeidet med oppbygging av uavhengige fagforeninger, hører vi ikke et pip fra steigan.no. Når folk på Cuba, i Nicaragua og Iran går til rettferdig opprør mot undertrykkelse, får vi straks høre at dette kan være fargerevolusjoner og at CIA trekker i trådene.


Jeg leser likevel steigan.no fordi det også er svært interessante artikler her, for eksempel om sider ved finanskapitalens diktatur, om WHO (Verdens Helseorganisasjon) som arbeider for å gjennomføre en overnasjonalt diktat ved neste pandemi (og den kommer!). Det er mange artikler her som jeg ikke finner andre steder.


Med andre ord: Jeg leser steigan.no som jeg leser andre medier.

Med andre ord: Jeg leser steigan.no som jeg leser andre medier. Jeg får neppe skader på min sjel av det. Det som er skadelig er et mediemonopol slik det er i Norge med noen få private eiere av de store mediehusene. Og her er ikke statskanalen NRK noen motpol mot ensrettingen.


NRK-radio er jo blitt NATO-radio. Oppleserne i Dagsrevyen burde ha riksvåpenet i bakgrunn slik regjeringsmedlemmene har når de holder pressekonferanse. Så NRK er også et slags Sovjet-Nytt.


Propaganda og reklame er overalt. Det er bare omfattende lesning og tilgang til mange kilder som gjør at man kan skille gull fra gråstein. Derfor er det bra vi har motpoler som steigan.no. Påstandene om at nettstedet er rasistisk, anti-semitisk og transfobisk er jo bare tull og fremmes helst av folk som aldri har lest nettstedet.


Så NRK er også et slags Sovjet-Nytt.

Jeg er ytringsfrihetsfundamentalist. Tankeretninger må brytes. Det er skadelig å forby bøker, filmer eller andre ytringer. Trusler, ærekrenkelser og oppfordring til vold er en politisak og har ingenting med ytringsfrihet å gjøre.


Dessverre er det noen brushoder på den såkalte venstresida som ikke forstår dette. Det siste er Rød Ungdom som vil boikotte valgkampen i Nordland fordi nummer tolv på fylkestingslista har tilknytning til steigan.no. Mannen har full tillitt i Nordland Rødt gjennom tiår med politisk arbeid som ikke har noe med steigan.no å gjøre. Han ble enstemmig valgt, også med Rød Ungdoms lokale stemmer.


Rød Ungdom sentralt sier at steigan.no er «skadelig for samfunnet». Om så var, vil Rød Ungdom boikotte alt de definere som «skadelig for samfunnet»? Da sier jeg bare: Håper disse menneskene aldri får noen makt. Om de ikke kommer på bedre tanker.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page