Kommentar 10.02.2025: I dag lukkes ringen rundt Kristiansand. Det slår ulikt ut avhengig av personlig økonomi, hvor du bor og hvor du skal.

Av Aage P. Danielsen, publisert 10.02.2025
Utenfor ringen
Ikke bare har vi de høyeste energiprisene i landet i vår region. Fra i dag av, 10. februar 2025, vil vårt bidrag i form av økte bompenger i Kristiansand bli doblet. Samtidig har vi skyhøye bompenger dersom vi begir oss vestover til Mandal.
Noen har sikkert lagt merke til at vi nå ikke lenger får beskjed om bompengesatsen. Er det et bevisst valg? For det er ikke lett å finne ut av hva satsen er, og hva den innebærer. Derimot er det side opp og side ned om alt pengene skal benyttes til.
Det nærmeste jeg kommer for å finne ut av dette, er at antall passeringer vil øke fra 56 000 til 112 000. Det tilsier at inntektene fra bompenger vil dobles, og at økningen primært vil falle på de som allerede i dag benytter bil gjennom denne. Så vidt jeg forstår er satsen 24 kroner pr passering, men kr 36 i rushtida. El-biler betaler halv sats.
Innenfor en time etter første bompassering kan du kjøre så mye du vil gjennom alle bommene. Men når timen er over betaler du på nytt.
Det andre er at en såkalt timeregel gjelder, omtrent som for strømprisen. Innenfor en time etter første bompassering kan du kjøre så mye du vil gjennom alle bommene. Men når timen er over, betaler du på nytt. Timeregelen gjelder imidlertid ikke så lenge du befinner deg innenfor bomringen. Det betyr at vi bare betaler en gang ved besøk i Kvadraturen i følge opplysninger vi i dag har fått fra Agder fylkeskommune.
I tillegg gjelder en månedsbegrensning: du betaler for maksimalt 50 passeringer hver måned.
Et eksempel: Bor du i Randesund, og jobber i Vågsbygd, og må bruke bil til jobb (i rushtida), så vil du en måned ha 40 passeringer i rushtida til 36 kroner pr passering. Du kan da ha ytterligere 10 passeringer til 24 kroner før taket er nådd. Tar vi hensyn til ferier og fridager, så vil årlig kostnad bli ca 16 000 kroner. Kjører du utenfor rushtida, så blir beløpet maksimalt 12 000 kroner årlig. For elbiler blir beløpet halvert.
Kvadraturen og Sørlandsenteret.
Kvadraturen og Sørlandssenteret er de to egentlige handlesentrene i Kristiansand. De som bor i Kvadraturen, på Lund og på Grim har enkel og kostnadsfri tilgang til Kilden, Nupen parken, Aquarama, Kunstsilo, offentlige etater, og til restauranter, teater, konserter og Sør Arena, og vil ikke merke særlige endringer.
Vi andre har allerede i årevis betalt ekstra for dette dersom vi bruker bil. Forskjellen er at det nå blir dobbelt så dyrt; vi må også betale på hjemturen. For ordningen er slik at befinner du deg mer enn en time innenfor ringen, så må du betale for å komme ut. Derfor blir en kinobillett for alle som bruker bil, 48 kroner dyrere i tillegg til kinobillettene. Og parkering kommer i tillegg. Buss til byen gjør det ikke billigere.
Du slipper billigere ved å kjøre østover; kommer du deg bare utenfor bomringen, så kan du faktiske kjøre tur/retur Arendal uten ytterligere utlegg.
Unngå å kjøre vestover
Bor du i Kristiansand kommune, så er mitt beste råd; ikke ta turen vestover. Det koster så det svir, og blir bare dyrere og dyrere. Allerede i dag koster en tur til Mandal tur/retur mer enn to hundre kroner, hvis du bruker den nye veien, og det er før du må betale i bomringen. Mitt beste råd er å bruke gamleveien; du bruker 9 minutter lengre tid hver vei, men sparer 100 kroner. Så lenge det varer. Partiet Høyre høstet visstnok ovasjoner av klappsalver i helga. De har utarbeidet et forslag som innebærer en viss reduksjon for pendlere som benytter den nye veien. Årsavgiften blir visstnok nærmest halvert; men vil likevel utgjøre mer enn 20 000 kroner årlig. Og bompenger inn og ut av Kristiansand må likevel betales fullt ut.
Du slipper billigere ved å kjøre østover; kommer du deg bare utenfor bomringen, så kan du faktiske kjøre tur/retur Arendal uten ytterligere utlegg. Fylkespolitikerne fra tidligere Aust – Agder har gjort en god jobb.
Buss - et billigere alternativ?
Voksen billett med buss i sone 1 koster i dag i underkant av 38 kroner. Og det på tross av at busstjenesten er betydelig subsidiert av bompengene. Det lønner seg derfor ikke å ta bussen til Kvadraturen eller til Sørlandsenteret. Og det tar lengre tid, og er på ingen måte en særlig behagelig reise. Det vet de fleste som benytter buss jevnlig. Buss er derfor et veldig dårlig alternativ for de fleste.
Sykkel er løsningen?
Sykkel er allerede i dag et bra alternativ, særlig for de som jobber innenfor bygrensene, og på kortere avstander; f eksempel til barnehage og lignende. Men et fullgodt alternativ blir det aldri; vær, vind og føreforhold setter klare begrensninger.
Hvem kommer billigst ut
Vinnerne er åpenbart de som bor i Kvadraturen, på Lund og på Grim. De har gåavstand til alt det vi andre ikke har. Og det er jo ikke de med lavest inntekt eller barnefamilier som er typisk for disse områdene. Og der bor samtidig de som er best i stand til å tåle en økt flat skatt som de egentlig aldri har hatt.
Men kjenner jeg politikerne rett, så velger de det enkleste. De setter opp prisen.
Hva hvis?
Formålet med ordningen er å få ned biltrafikken. Men hva skjer hvis det lykkes?
Da faller jo inntektene, og det blir mindre til alle de formålene som den skal betale. Og hva skjer da?
Det er to muligheter. Enten må noen av investeringene skrinlegges. Det blir ikke penger til alle. Men kjenner jeg politikerne rett, så velger de det enkleste. De setter opp prisen. Se bare hva som skjedde på E 39 til Mandal.
(Rettet 10.02.25: kl 1000)
Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no
Comments