top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Putins katastrofale krig

Kommentar 7/3 - 2022: Alle fredselskende mennesker må utvetydig fordømme den russiske okkupasjonen: Russland ut av Ukraina!


Illustrasjon: T. Vestaas

Av Øyvind Andresen, publisert 7/3- 2022


Putins krig i Ukraina har vært katastrofal, militært og politisk. For hver dag som går, kjører Putin seg fastere i en hengemyr. Krigen påfører det ukrainske – og også det russiske folket – enorme lidelser.


I løpet av en uke har Putin ført til at folk i Vesten støtter opp under sine ledere, under paraplyen til EU og NATO, altså det motsatte av hva Putin ønsker. Også det ukrainske folket står samla mot okkupanten.


Invasjonen ble blant annet begrunnet med at den ukrainske regjeringen «er en gjeng narkomane og nazister». Det er sant at nazistiske grupperinger har hatt mye innflytelse i ukrainsk militære og politikk. Det har vært grunn til å advare mot dette. Det har jeg også gjort ved flere anledninger i mine artikler. Men det er helt tatt ut av sine proporsjoner å påstå at Ukraina er styrt av nazister. President Zelenskij er verken nazist eller narkoman.

Tvert imot framstår han nå som en modig nasjonal leder, og med sin opptreden gjør han det motsatte inntrykket enn den utilnærmelige tsar Putin i Kreml.


Den russiske utenriksministeren Lavrov beskylder ukrainske myndigheter for å utvikle atomvåpen uten nærmere dokumentasjon. Dette minner om USAs falske anklager om at Irak hadde utviklet masseødeleggelsesvåpen som begrunnelse for å invadere Irak i 2003. Dessverre minner invasjonen i Ukraina om NATOs og USAs ødeleggende kriger i Afghanistan, Irak og Libya. Her krenket de også staters suverenitet for å fjerne regjeringer de ikke likte – med katastrofale følger.


Ut fra historiske grunner er det mulig å forstå Russlands reaksjon på å bli innsirkla av fiendtlige makter. Men dette kan på ingen måte unnskylde Russlands krenkelse av et nabolands suverenitet. Ukraina har ikke løsna et skudd mot Russland. Russland har på brutal måte invadert et «broderfolk», noe som kan føre verden nærmere enn tredje verdenskrig.


Jeg støtter Rødts krav om å innføre en lov som gir Norge mulighet til å starte etterforskning og utstede en internasjonal arrestordre mot Putin for brudd på Roma-vedtektenes forbud mot angrepskrig.


Det er også viktig å unngå å eskalere krigen ytterligere. Det er klokt av Rødt og SV å gå imot å sende norske våpen til Ukraina.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page