top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Om å ri kjepphester

Synspunkt 25.10.2023: Det mangler ikke på forklaringer på dagens svært varierende strømpriser, og forslag til å løse de vansker det medfører. Det som mangler er vilje til å gjøre noe med problemet.


Illustrasjon: Elefanten i energirommet. Den alle ser, men ingen snakker om, av T. Vestaas

Av pensjonert platearbeider Ivan Høgeli, publisert 25.10.2023


I en artikkel i Fædrelandsvennen mandag gjør politisk redaktør Vidar Udjus seg til dirigent for det sørlandske koret som fremfører klagesangen over prisforskjellene på strøm. Kunnskapsrik med god beskrivelse av problemet. Likt det arbeidsgiverorganisasjoner, fagorganisasjoner, eiere av kraftselskap, næringslivsledere og lokale partitopper gjør.


At strømkablene fører til økte strømpriser er nå en akseptert sannhet som rammer sørlandsk næringsliv hardt. Problemet med svært ulik pris i de fem sonene landet er delt i kan løses, men da må noen politikere og redaktører slutte å ri kjepphester.


Partier har bl.a. reist forslag om makspris på strøm, om å opprette et nasjonalt selskap som skal stå for salg av strøm til det norske markedet, et todelt prissystem som likner det gamle med høy pris på overforbruk, ulik pris på strøm til innenlands bruk og det som eksporteres, og å slutte med å selge strøm på børs som en vanlig vare.


Og alle vet at for redaktøren og likesinnede er markedet ei hellig ku, og at å legge til rette for et fremtidig EU-medlemskap stenger for alle foreslåtte løsninger

Klagesangen mangler et vers om hvordan løse problemet. Litt sært at politisk redaktør ikke har noe mer å bidra med enn at "nå må Sørlandet slippe å betale prisen for handlingslammelse på nasjonalt nivå." Fædrelandsvennen er svært gode på å kartlegge og beskrive problemer som strømpriskrise, fattigdomskrise og lignende, men bidrar ikke med forslag til løsninger.


Alle vet at stortingsflertallets løsning som er økt kraftproduksjon ligger langt frem i tid og at det ikke vil påvirke pris i et markedsstyrt system. Og alle vet at for redaktøren og likesinnede er markedet ei hellig ku, og at å legge til rette for et fremtidig EU-medlemskap stenger for alle foreslåtte løsninger. Det hadde vært veldig bra om noen i koret hadde lagt til verset som hadde gjort klagesangen om til en kampsang.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.noComments


bottom of page