top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Norge tjener milliarder på slavestaten Qatar

KRONIKK 29/11 - 21 Mens vi diskuterer om det er rett å boikotte Qatar, tjener norske bedrifter milliarder på sin økonomiske forbindelse med det arabiske monarkiet.


Bildet er fra den storstilte 50 -års markeringa av de økonomiske forbindelsene mellom Qatar og Norge. Vi ser blant annet kronprinsen og daværende næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen. Bildet er henta fra sidene til det norske kongehuset.

Av Øyvind Andresen, publisert 29/11 - 2021


Qatar arresterer utenlandske journalister og setter dem på glattcelle. VM-komiteen i Qatar truer, med hjelp av et norsk advokatfirma, å saksøke det norske fotballtidsskriftet Josimar fordi de publiserer en kritisk artikkel om rettergangen mot en journalist som har undersøkt forholdene for gjestearbeiderne. Alt dette har vakt stor oppmerksomhet. Men få skriver om hvordan norske virksomheter tjener milliarder på sin forbindelse med Qatar.


  • "Oljefondet har også investert i Qatar. Fra 2019 til 2020 nesten sjudoblet oljefondet investeringene i Qatar fra 735 millioner til snaut 5 milliarder.

  • I tillegg har Seadrill anleggsmidler for 1,2 milliarder kroner i landet. Equinor, Aker Solutions, Wilhelmsen og Jotun er blant de andre norske aktørene som har kontorer i Qatar.

  • Og så er det laksen. Norge eksporterte 1112 tonn laks til Qatar i fjor. Totalt importerte og eksporterte norske bedrifter varer til og fra Qatar for over 800 millioner kroner i 2020."

Storstilt 50 års markering i 2019

12. november 2019 var det en omfattende markering i Doha i Qatar for å feire 50 års-dagen for det økonomiske samarbeidet mellom Qatar og Norge. Fra norsk side var disse til stede (se bildet over): Kronprins Haakon, daværende næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen, og konsernsjefene Geir Håøy (Kongsberg Gruppen), Hilde Merete Aasheim (Hydro), Svein Tore Holsether (Yara) og Elgar Sætre (Equinor). Delegasjonen møtte blant annet statsoverhodet sheik Tamim bin Hamad Al-Thani, olje- og energiministeren, Saad Sherida Al-Kabi og handels- og industriminister Ali bin Ahmed Al Kuwari. Toppmøtet var lite omtalt i norske medier.


Samme religion som i Saudi-Arabia

Qatar har fra slutten av 1800-tallet blitt styrt av kongefamilien Al-Thani. Den nevnte emiren (statsoverhodet) sheik Tamim bin Hamad Al-Thani overtok tronen i 2013 etter sin far Hamid bin Khalfa Al Thani. Hamid etablerte i 2005 investeringsfondet Qatar Investment Authority (QIA) som har investeringer over hele kloden og er en av verdens største statlige fond på linje med Oljefondet. De ekspanderte kraftig etter finanskrisa, og har store investeringer blant annet i Glencore.


Qatar har 2,7 millioner innbyggere, hvorav 80 prosent er ulike innvandrere som arbeider under svært dårlige arbeidsforhold. Kongefamilien bekjenner seg til den samme wahhabismen som i Saudi-Arabia, og de to landene er salafistiske stater, skriver Store norske leksikon.


Norge og Qatar: Brødre i krig og fred

USA har sin største base i Midtøsten i Qatar, og landet har bidratt i alle USAs kriger i området, inklusive Irak-krigen i 2003. Landet spilte en avgjørende rolle i den væpnede kampen mot Gaddafi i Libya i 2011. Ifølge Ola Tunanders bok «Libyakrigen» fra 2018 (side 50) var 5000 spesialsoldater fra Qatar i Libya da «opprøret» starta. De har gitt penger og våpen til islamistene i al-Qaida.


Etter seieren i Tripolis i april vaia det qatarske flagget over Gaddafis residens og hovedkvarter. Som kjent var Norge alliert med Qatar og NATO i krigen mot Libya. I løpet av fire måneder slapp seks norske F-16-fly i alt 588 bomber over Libya.


Som kjent var Norge alliert med Qatar og NATO i krigen mot Libya

Qatar har også vært dypt involvert i krigen i Jemen. De har støtta islamister, blant annet al Qaida, i krigen i Syria, noe de åpent innrømmer.


E24 Dine Penger meldte i mars 2018 om en historisk stor kontrakt mellom Qatar og Kongsberg Gruppen. Det første programmet i samarbeidet, til en verdi av 15 milliarder kroner, innebærer at Kongsberg Gruppen skal levere fjernstyrte våpenstasjoner og kommunikasjonsutstyr til 490 pansrede kjøretøy som franske Nexter skal levere til Qatar.


Samarbeidet med Qatars myndigheter innebærer at de sammen med Kongsberg Gruppen har etablert et nytt felles selskap, kalt BK Systems. Dette vil ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park og en administrerende direktør fra Kongsberg Gruppen.


Hydro eier halvparten av en av verdens største aluminiumfabrikker Qatalum. Resten eies av Qatar Petroleum. Equinor er på vei inn i Qatar, mens Yara nettopp solgte 25% av sine aksjer i urea- og ammoniakkprodusenten Qatar Fertiliser Company.


Qatar er en slavestat

Kronprinsen og Isaksen besøkte også ILOs kontor i Doha i 2019, antagelig for å høre om arbeidsforholdene for arbeiderne i Qatar. Det er avdekka groteske forhold for arbeiderne som bygger VM-anleggene.


NRK skrev 8/10 2019 om hvordan hundrevis av gjestearbeidere i Qatar har dødd mens de sover. Årsaken er sannsynligvis umenneskelig stress med 10 timers arbeid i 45 grader. Qatar opererer med et system som er utbredt i regionen, kalt «Kafala-systemet». Det bygger på en sponsorordning hvor migrantarbeidere er bundet til sin arbeidsgiver, og ikke kan bevege seg fritt eller bytte jobb, har uverdige boforhold og blir nektet lønn.



Ifølge Amnesty har over 15 000 utenlanske arbeidere mista livet i Qatar siden landet ble tildelt VM i 2010 og til 2019. Av disse var 37 dødsfall direkte knytta til stadionbygging. Det er ingen tegn til bedring. Besøket til Kronprisen og næringsministeren på ILOs kontor i Qatar ser ikke ut til å ha påvirka arbeidsforholdene for arbeiderne der.


(Etter besøket i Qatar dro Røe Isaksen direkte til USA der han samme uke deltok på Tangens hemmelige seminar Back to University, avslørt av VG. Det var mot embetsverkets anbefalinger. Kronprinsen var også invitert, men han deltok ikke.)



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

bottom of page