top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Norge og Qatar – brødre i krig og fred

ANALYSE: Yara, Hydro og Kongsberg Gruppens investeringer i Qatar de siste tiårene har ifølge regjeringen.no en totalverdi på mer enn 80 milliarder kroner.


Quatar har bestilt pansrede militærkjøretøyer av denne typen fra Nexter og Kongsberg Gruppen

Av Øyvind Andresen – publisert 7. mai 2020


Hydro og Yara har anslått de norske investeringene i Qatar for å være de mest lønnsomme utenlandsinvesteringene noensinne. 12. november 2019 var det en omfattende feiring i Doha av 50 års-dagen for det økonomiske samarbeidet mellom Qatar og Norge. Toppmøtet er lite omtalt i norske medier, men Golf Times gir oss et innblikk.

Fra norsk side var disse til stede: Kronprins Haakon, daværende næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen og konsernsjefene Geir Håøy (Kongsberg Gruppen), Hilde Merete Aasheim (Hydro), Svein Tore Holsether (Yara) og Elgar Sætre (Equinor). Delegasjonen møtte blant annet statsoverhodet sheik Tamim bin Hamad Al-Thani, olje- og energiministeren, Saad Sherida Al-Kabi og handels- og industriminister Ali bin Ahmed Al Kuwari.

Den offisielle sida til Kongehuset skriver om gallamiddagen som ble holdt på Nasjonalmuseet: «Om kvelden talte Kronprinsen under den store middagen som markerte industrisamarbeidet mellom Norge og Qatar – det som har vært og det som kan komme. Kronprins Haakon pekte på hvordan samarbeidet hadde utviklet seg gjennom disse 50 årene, og hvordan videre samarbeid kan bidra til å løse felles utfordringer. Ved å dele kunnskap, ideer og teknologi kan vi finne gode løsninger i kampen mot global oppvarming og arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål.»

Hva slags stat er Qatar?

Qatar har fra slutten av 1800-tallet blitt styrt av kongefamilien Al-Thani. Den nevnte emiren (statsoverhodet) sheik Tamim bin Hamad Al-Thani overtok tronen i 2013 etter sin far Hamid bin Khalfa Al-Thani. Hamid etablerte i 2005 investeringsfondet Qatar Investment Authority (QIA), som har investeringer over hele kloden og er en av verdens største statlige fond på linje med Oljefondet. De ekspanderte kraftig etter finanskrisa og har store investeringer blant annet i Glencore.

Qatar har 2,7 millioner innbyggere der 80 prosent av dem er innvandrere som arbeider under svært dårlige forhold. Kongefamilien bekjenner seg til den samme wahhabismen som i Saudi-Arabia, og de to landene er salafistiske stater, skriver Store norske leksikon.

USA har sin største base i Midtøsten i Qatar, og landet har bidratt i alle USAs kriger i området, inklusive Irak-krigen i 2003 og den væpnede kampen mot Gaddafi i Libya i 2011. Ifølge Ola Tunanders bok «Libyakrigen» fra 2018 (side 50) stod 5000 spesialsoldater fra Qatar i Libya da «opprøret» starta. De kom med penger og våpen til islamistene i al-Qaida, og etter seieren i Tripolis i april vaia det qatarske flagget over Gaddafis residens og hovedkvarter. Qatar har også vært dypt involvert i krigen i Jemen, samt støtta islamister og al-Qaida i Syria, noe de åpent innrømmer.

Det er dette landet Norge pleier intimt samarbeid med, ikke minst når det gjelder våpenteknologi. Men som vi ser: Norge og Qatar var våpenbrødre også i Libya.

Stor våpenkontrakt til Kongsberg Gruppen

E24 Dine Penger meldte 14/3 2018 om en historisk stor kontrakt mellom Qatar og Kongsberg Gruppen. Det første programmet i samarbeidet, til en verdi av 15 milliarder kroner, innebærer at Kongsberg Gruppen skal levere fjernstyrte våpenstasjoner og kommunikasjonsutstyr til 490 nye pansrede kjøretøy som franske Nexter skal levere til Qatar.

Samarbeidet med Qatars myndigheter innebærer at de sammen med Kongsberg Gruppen har etablert et nytt felles selskap, kalt BK Systems. Dette vil ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park og en administrerende direktør fra Kongsberg Gruppen.

Hydro eier halvparten av en av verdens største aluminiumfabrikker, Qatalum. Resten eies av Qatar Petroleum. Equinor er på vei inn i Qatar, mens Yara nettopp solgte 25% av sine aksjer i urea- og ammoniakkprodusenten Qatar Fertiliser Company for en milliard dollar.

Umenneskelig arbeidsforhold

Kronprinsen og Isaksen besøkte også ILOs kontor i Doha, antagelig for å høre om forholdene for arbeiderne i Qatar som bygger anlegg til VM i fotball i 2022. De groteske arbeidskårene som er avdekka er verd en egen artikkel. Men jeg kan kort oppsummere ved å siterer fra to artikler:

NRK skriver 8/10 2019 om hvordan hundrevis av gjestearbeidere i Qatar dør mens de sover. Årsaken er sannsynligvis umenneskelig stress med 10 timers arbeid i 45 grader. Mellom 2012 og 2018 mista 1678 gjestearbeidere fra India livet, mellom 2012 og 2017 døde 1025 gjestearbeidere fra Nepal.

Aftenposten skriver 16/4 2020 om hvordan hundrevis av arbeidere på anlegg til VM i fotball ble bedt om å teste seg for koronavirus 12. og 13. mars. De ble imidlertid ikke testa, men sendt til interneringssentre og fratatt personlige eiendeler. Deretter ble de holdt i overfylte celler uten nok vann og mat, ifølge Amnesty. Besøket til Kronprisen og næringsministeren på ILOs kontor i Qatar ser ikke ut til å ha gjort forholdene for arbeiderne der bedre.

Etter besøket i Qatar dro Isaksen direkte til USA, der han samme uke deltok på Tangens hemmelige seminar Back to University. Det var mot embetsverkets anbefalinger. Kronprinsen var også invitert, men han deltok ikke.


Kommentarer? Send til post@argumentagder.no

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page