top of page
Forfatterens bildeArgument

Kraftkameratenes klagesang over kraftprisene

Kommentar 31.08.2023: «Vi kan ikke sitte å se på urettferdigheten» over høye strømpriser på Sørlandet, jamrer Høyre over en krafteksport de sjøl har kjempet fram. Nå er alle enige om at vi importerer skyhøye EU-priser gjennom kabler som vår største regionavis mente ikke hadde noe med saken å gjøre for to år siden.


Illustrasjon: Kraftkabler til utlandet av T. Vestaas

Av Halvor Fjermeros, faglig leder og listekandidat for Rødt Kristiansand, publisert 31.08.2023


"Jeg skjønner ikke at det skal være så stor forskjell. Det er provoserende. Jeg føler ikke det blir gjort noe med det heller", uttalte nylig iskremdirektør Paal Otto Hennig-Olsen. Siden har trusler om industridød florert etter at prisene på strøm har nådd opp i femgangen for Sørvestlandet, det såkalte NO2-området, sammenliknet med kraftprisen på Østlandet og lenger nord på Vestlandet. Det er fra NO2 at de siste store kablene som ble åpnet i forfjor går til Tyskland og England. Det har gitt eventyrlige profitter for kraftprodusentene i Agder og Rogaland - men også permanent import av europeisk prisnivå til forbrukerne i NO2-området.


Den nye trusselen: Jeg drar til Oslo!

Tirsdag gikk en stortingsrepresentant fra FrP i Aust-Agder ut på NRK Sørlandet og annonserte en umiddelbar "reise til Oslo" for å "gjøre noe med strømprisen". Og Høyres ordførerkandidat Mathias Bernander truer nå med å ordne opp i den urett som landsdelen er utsatt for. I en brosjyre på Facebook går han ut med følgende klagesang: "Vi kan ikke sitte å se på urettferdigheten som våre innbyggere og vårt næringsliv opplever med langt høyere strømpriser enn resten av landet. Det må handles nå." I fem punkter viser han hvordan han skal «bekjempe denne urettferdigheten», deriblant økt strømstøtte, og på lengre sikt «bygge ut mer kraft og utbedre nett slik at overføringskapasiteten blir bedre».


I forrige uke oppfordret han saktmodige sørlendinger til "å finne fram den indre bergenser i seg", noe som er kodespråk for å bli forbanna. Bernanders forbannelse tilsier at han "vil ta til Oslo umiddelbart om han blir ordfører med krav om å få slutt på urettferdigheten landsdelen opplever", som han uttalte til Fædrelandsvennen.


Derfor knaser det i glass når ordfører in spe Bernander kaster stein og hisser seg opp over "urettferdigheten" der han sitter i det Høyres energipolitiske glasshus.

Kaster stein så det singler i glass

Fædrelandsvennen har som Høyre under Erna Solbergs åtte år i regjering stått last og brast med den ekspansive kraftpolitikken, forsvart norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER og bygging av eksportkabler til kontinentet. Ikke bare det, men da kraftprisene begynte å stige i god tid før noen kunne peke på Putin og Ukrainakrigen, gikk avisa i en lederartikkel for to år siden ut med påstanden om at å "legge skylden på utenlandskablene, blir for enkelt." De nye kablene Nord Link til Tyskland og North Sea Link til England ble heiet fram som ledd i den kraftutveksling som Norge har praktisert siden 1960-tallet til våre naboland, men uten å se faresignalene ved de to gigantkablene. De har begge en kapasitet på 1400 MW og har samlet en eksportkapasitet på rundt en tiendedel av den totale norske kraftproduksjonen. Disse kablene, pluss den til Nederland, har i deres korte levetid blitt brukt henimot 90 prosent til eksport, og på kjøpet har vi fått import av skyhøye tyske, engelske og nederlandske strømpriser.

Dette er det ingen som lenger prøver å bortforklare. Nå ser vi resultatet av den krafteksport og tilknytning til EUs kraftmarked som er lagt til rette for. Derfor knaser det i glass når ordfører in spe Bernander kaster stein og hisser seg opp over "urettferdigheten" der han sitter i det Høyres energipolitiske glasshus.


Kabelknefall: Avmaktens politikk

Fagbevegelsen i det kraftforedlende Agder sto samlet i fakkeltog i 2018 da regjeringa Solberg med støtte fra Arbeiderpartiet og MDG sørget for flertall for tilslutning til ACER (EUs energibyrå) og ja til bygging av nok en kabel, NorthConnect (som siden har blitt stoppet). Nye markeringer av bønder og småbrukere, en samlet fagbevegelse og direktører i kraftforedlende industri ble avholdt i Kristiansand da skyhøye priser truet på nyåret 2022. Men under den nåværende regjering har denne motstanden blitt passivisert og fagbevegelsen har ikke kraft til å kreve reforhandling av eksportkabel-avtalene som nå er totalt ødeleggende for industriens konkurranseevne her sør.


Kanskje han også har spurt EØS om lov til å kjøpe billett til Oslo - og fått nei. Da er det mer futt i Høyres Bernander som tross alt ikke spør Brussel om lov til å bli forbanna.

Symptomatisk for den avmakten som rår er når Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kenneth Mørk denne uka går ut og erklærer at det ikke fins "noen kvikk fiks" i kampen mot høye strømpriser:

"Det er lett å si at man bør gjøre det, men tiltak må være i tråd med lover og regler i EØS. Vi kan ikke gjøre hastverksarbeid som kan få utilsiktede konsekvenser. Det er litt synd at ledende politikere i Kristiansand gir inntrykk av at dette er lett å fikse. Først og fremst må vi bygge ut mer nett, og det haster", sier han til Fædrelandsvennen.


Ikke bare spinner han videre på regjeringas illusjonsnummer – slik hans opponent i Høyre gjør - om at mer nett og økt kraftutbygging vil fri oss fra pris-smitte fra EU, men vi må altså spørre EØS om vi får lov til å forvalte vår egen kraftproduksjon slik vi finner det for godt. Kanskje han også har spurt EØS om lov til å kjøpe billett til Oslo - og fått nei. Da er det mer futt i Høyres Bernander som tross alt ikke spør Brussel om lov til å bli forbanna.



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no





Comentarios


bottom of page