top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Jeg skjelver

Ytring 27.07.2023: Tilfredse smiler mannlige statsledere fra viktige NATO.-land etter siste toppmøte i Vilnius. Det gir grunn for frykt.


Illustrasjon. Faksimile av smilende menn etter at Sveriges medlemskap i NATO var avklart med Tyrkia.

Av Kathinka Aslaksen, publisert 27.07.2023


Jeg skjelver ved tanken på atomkrig ...


og når jeg ser de brede smilene til våre vestlige ledere på NTB-bildet tatt ved avslutningen av Nato-toppmøtet i juli, smil som betyr økt spenning og militarisering i verden. På bildet smiler ti mannlige statsledere, kanskje bortsett fra Macron. Er han den eneste her som kjenner på en uro? En uro over at avtalene som er inngått vil eskalere krigen ?


Mennene var nettopp blitt enige om å støtte Ukraina med klasevåpen og F16-fly, og på sikt tilby NATO-medlemskap, og de smiler i sin hybris. Ingen ser ut til å bekymre seg over at atommakten Russland mener at flystøtte og fremtidige NATO-baser i Ukraina krysser deres røde linje (Ukraina (fn.no)) for vestlige militære aktiviteter nær grensen.


Men på veien dit skal vi risikere atomkrig og gjensidig utslettelse.

Denne «grensekrysningen» fører oss ikke nærmere fred. Men kanskje ett steg nærmere atomkrig. Jeg skjelver - i sinne over at disse ti demokratisk valgte lederne setter våre liv og tilværelse i fare. Jens Stoltenberg, oppvokst i en fredelig bydel i Oslo, er blitt et farlig talerør for eskalering av konflikten. Han snakker om «..at først må vi vinne krigen, så kan det bli fred....», Men på veien dit skal vi risikere atomkrig og gjensidig utslettelse.


Jeg spør med skjelvende stemme: hvor er de kloke og sindige statslederne, som utøver statsmannskunst og bidrar til dialog og de-eskalering? Støre er ikke en slik leder, heller ikke Huitfeldt eller Gram. Med sin betingelsesløse våpenstøtte til Ukraina har de ødelagt vårt naboskap til Russland i uoverskuelig framtid.


Vår rolle som internasjonal fredsmegler har vi for lengst forspilt, etter villig å ha levert våpen til Ukraina og gitt avkall på våpenpolitikken om ikke å bidra med våpen til land i krig. Vi har deltatt i Libya - og Afghanistan- krigene. Hvor er det blitt av «FN-sporet» ?


Samtidig blomstrer våpenindustrien - har den fått større makt enn FN ?



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no





Comments


bottom of page