top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Hvem er støttespillerne?

Kommentar 18.10.2022: Saken om Andreas hus på Egsjordet er opprørende. Både pengebruken, og ikke minst hvordan det private omsorgssenteret for døende barn har skaffet seg støtte blant viktige samfunnsaktører, er oppsiktsvekkende. En granskning av alle sider rundt virksomheten til Foreningen for Barnepalliasjon er åpenbart nødvendig.


Illustrasjon: T. Vestaas Spor av en lobbyist

Av Bernt H. Utne, publisert 18.10.2022


"Knuste hjerter"

Det blåser frisk rundt Andreas hus for tiden. Barnepalliasjonssenteret på Egsjordet, som ble lansert som et friskt eksempel på Solbergregjeringens privatiseringspolitikk, er nå plutselig strøket av budsjettet til dagens rødgrønne regjering. Det resulterte i en umiddelbar mediestorm. De opprørte og indignerte leserinnlegg sto i kø, og fikk Ukraina-krigen og alle andre kriser til å fortone seg som en bagatell. Mest tåredryppende var innlegget

"Min historie" til datter av senterets grunnlegger, Isabell K. Pedersen, i Fædrelandsvennen 13. oktober. Hun er lillesøsteren til Andrea som senteret er oppkalt etter, og representant i fagrådet til Foreningen for Barnepalliasjon (FFB). Hvilken faglig kompetanse hun har innen palliasjon er ukjent. I artikkelen skyver hun sin egen og familiens skjebne foran seg, og skriver bl. a. at med et barnehospice som Andreas hus "kunne livet mitt blitt så mye lettere". Hun kan dessuten fortelle at når den nåværende regjeringen kutter bevilgningen til Andreas Hus "knuser det hjertet" hennes.


Krever opprydning

Denne saken har mange underlige sider. Sporene fra lobbyistene og PR-firmaene er f. eks. rimelig lette å se. I en kritisk NRK-artikkel 15. oktober fremgår at FFB i 2020 og 2021 brukte minst 14 millioner kroner på reklame, markedsføring, PR-konsulenter og informasjonsarbeid. Det er mye penger, som ikke går til til pleie for døende barn og deres familier, men tvert i mot ned i lommene til konsulenter og lobbyfirma. Pengebruken har fått Helsedirektoratet (HD) til å reagere. Divisjonsdirektør Sissel Husøy i HD sier til NRK at det er veldig uheldig, og at de har varslet Andreas hus om at pengebruken skal granskes. Også helseminister Ingvild Kjerkol understreker at felleskapets helsekroner må brukes til formålet, og hun ønsker "å rydde opp i en utvikling der enkeltmottakere får øremerket store beløp uten konkurranse." Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Kenneth Mørk, er foreløpig den eneste fra partiene som støttet opprettelsen av Andreas hus, som nå distanserer seg fra prosjektet. I en åpenhjertet og selverkjennende artikkel kaller han pengebruken for umusikalsk, og mener at båndene til "enkelte stortingsrepresentanter, tidligere politikere og en sterk pr-bransje ikke uproblematisk".


Uvanlig persongalleri

Går man inn på FFBs nettside og ser på hvilke personer som der presenteres dukker det opp flere interessante navn. I den såkalte referansegruppen for barnehospicet sitter bl.a. Bjarne Håkon Hanssen, tidligere mangeårig minister under Jens Stoltenberg. Etter at han forlot politikken jobbet han noen år i PR-firmaet First House. Og med den royale tittelen av "høyeste beskytter" troner tidligere Kr.F- politiker Laila Dåvøy. Også hun har statsrådsrådserfaring og har sittet åtte år på Stortinget. I et innlegg i Fædrelandsvennen 17. oktober, hvor hun bruker tittelen "høyeste beskytter", støtter hun uten forbehold FFB, og har ingen kritiske bemerkninger til pengebruken annet enn at bortfallet av statsstøtten er "rett og slett trist". Som ambassadør for foreningen stråler den kjente gründeren og Høyremedlem Steinar J. Olsen, og som styreleder sitter Lisbeth Andersen. Hun er aktiv i Høyre, og er nominert på partiets liste til bystyrevalget neste år.


Facebookside Erna Solberg

Det er altså et imponerende persongalleri som FFB kan skilte med på sine nettsider. Men foreningen har åpenbart også støtte langt utover egen organisasjon. Det var nåværende FrP-leder Sylvi Listhaug som i mai 2020 ved revidert statsbudsjett fikk gjennom bevilgningen på de første 30 millionene i Stortinget. Hun overtok som statsråd etter partikollega Åse Michaelsen, som nå er ansatt i FFB som prosjektleder for nybygget på Egsjordet. Listhaug har også tidligere vært ansatt i First House. Men også tidligere statsminister og Høyreleder, Erna Solberg, tilhører de som lar seg opprøre over budsjettkuttet til Andreas hus.

I et emosjonelt farget innlegg på sin egen Facebookside kan hun berolige FFB og deres støttespillere om at Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, har dratt til Kristiansand for å møte grunnlegger og leder i FFB, Natasha Pedersen. Trøen skal forsikre henne om at Høyre i Stortinget kommer til å foreslå at støtten til Andreas hus opprettholdes. Ja, slike venner er gode å ha!



Privatisering uten konkurranse

At Høyre og FrP lenge har vært opptatt av å fremme private aktører innen det som normalt har vært offentlig sektor er ingen hemmelighet. Men i den politiske retorikk argumenterer disse partiene med at hensikten med privatiseringen er å effektivisere offentlig sektor gjennom konkurranse. Alle har godt av å bli utfordret hevdes det, og sunn konkurranse bidrar bare til at alle strekker seg litt lenger og dermed yter mer. Unødvendige og ineffektive ledd kuttes gjennom konkurransen ut, og "daukjøttet" i organisasjonene fjernes. Det er bra for alle, ikke minst for skattebetalerne og de offentlige budsjetter hevder tilhengerne av privatiseringen. Det er bare en liten hake ved ideologien. Skal den virke må det være reell konkurranse. I det aktuelle tilfellet med Andreas hus er det vanskelig å se konkurransemomentet, og noen effektiviseringsgevinst er derfor lite sannsynlig. Nei, her dreier det seg snarere om reetablering av en moderne variant av de kongelige privilegier fra 16 - og 1700-tallet. Altså det private monopol. Finansiert med et langvarig og tykt sugerør langt ned i de offentlige kasser, og åpent støttet av Høyre og Fremskrittspartiet!


Penger til konsulenter

Men hvordan har Andres hus og FFB klart å skaffe seg slike venner? Det er det sikkert også mange andre med gode og nyttige formål som gjerne skulle visst. Særlig når vennskapet medfører slike økonomiske fordeler som her dokumenteres. Er det tilfeldigheter? Eller er det kontakter til bestemte miljøer gjennom bevisst bruk av nettverk? Svaret ligger trolig i de 14 millionene som Natasha Pedersen og FFB har brukt de siste år på bl.a. PR-konsulenter og informasjonsarbeid. Det er penger som i sin helhet stammer fra skattebetalerne. Tjenestene som disse millionene har betalt for har neppe vært noe hinder for å "løpe" sakene gjennom den byråkratiske og politiske tredemølle.


Og for all del. Bare så det er sagt. Som beskrevet i vår serie tidligere i høst av Øyvind Andresen om superdiplomaten Terje Rød-Larsen så finnes det ikke korrupsjon i Norge. Ikke i det hele tatt!



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


bottom of page