top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

HIGH NOON II

KOMMENTAR 19.03.2021. Den berømte westernfilmen High Noon fra 1952 med Gary Cooper i hovedrollen kan tjene som bakgrunn for duellen av uforsonlighet som nå rulles ut mellom politikere i Ap og Høyre på den ene siden, og Demokratene på den andre.


Illustrasjon: T. Vestaas

Av Bernt Utne, publisert 19.03.2021


Dette har lite med politikk å gjøre, men er en personlig duell som har nådd et nivå hvorfra man må anta at forsoning ikke lenger er mulig. «Kruttrøyken» fra «revolversalvene» utløst på Facebook og i Fædrelandsvennen svever nå mellom hushjørnene i byens politiske gater, og ut av dette er det foreløpig vanskelig å se noen vinnere.


Sammenstøtet er siste konfrontasjon i en lang serie som har fått prege byens politiske miljø i flere år. Motsetningene har en bredde og intensitet som til nå har vært ukjent på Sørlandet. Utløser for den siste striden er et innlegg på Jannike Arnesens Facebook-side. Der karakteriserer hun Demokratene som et nasjonalistisk parti hvor «de som er for brune for FrP melder seg inn».


Motsetningene har en bredde og intensitet som til nå har vært ukjent på Sørlandet

Vidar Kleppe karakteriseres som «bitte liten», og selv om hun senere redigerer denne uttalelsen til å gjelde partiet Demokratene og ikke personen Kleppe, er tonen i hennes innlegg fiendtlig og uforsonlig. Hun hevder blant annet om Kleppe at «plutselig klarte han å fange tidsånden og ta det nasjonalistiske partiet til nye høyder. Det er det som skremmer meg. Og det som gjør at vi må snakke mer om 22. juli.» Og hun legger til at det var disse politiske kreftene «som drepte vennene mine på Utøya for ti år siden».


Arnesens innlegg er på grensen av det debattspekter som kan tolereres i et velfungerende demokrati. Nå kom innlegget på hennes egen Facebook-vegg, og ikke i et redaktørstyrt medium. Men det hjelper ikke mye ettersom hun er en profilert lokalpolitiker som selv gjerne søker offentlighetens lys. Og Facebook-siden hennes er åpen for alle som ønsker å se hva hun skriver. Det ble derfor straks plukket opp av hennes politiske motstandere i leiren til Demokratene. Der gikk partiets mest «triggerhappy revolvermann», Nils Nilsen, straks i stilling og tømte på Facebook-siden Sørlandsnyhetene (SN) «revolveren» i retning Arnesen og hennes støttespillere. Men han siktet dårlig, og salven gjorde liten skade annet enn å avsløre konfliktens uforsonlige natur.


Senere har begge parter fått støtte fra sine tilhengere. Ap's gruppeleder, Mette Gundersen, er ikke nådig, og sier til Fædrelandsvennen at Nilsens salve «overgår ondskap». Ordfører Jan Oddvar Skisland er mer forsiktig og hevder at Nilsens innlegg «vitner om en mangel på forståelse og empati».


Demokratene svarer i et innlegg på SN at de vurderer politianmeldelse av Jannike Arnesen for «hatefulle ytringer i sosiale medier». Innlegget er underskrevet av Vidar Kleppe som leder og Makvan Kasheikal som nestleder. I uttalelsen hevder Demokratene at Jannike Arnesen setter likhetstegn mellom drapene på Utøya og Vidar Kleppe og deres tilhengere. Særlig alvorlig oppfattes insinueringen «at Vidar Kleppe har samme ideologi som Anders Behring Breivik». Det mener Demokratene er en «hatefull ytring» som de «nå vil be politiet vurdere om er straffbart.»


Debattklimaet i byen har lenge vært utfordrende og hemmer den politiske virksomheten

Debattklimaet i byen har lenge vært utfordrende og hemmer den politiske virksomheten i Sørlandets største by. Vi har i Argument Agder tidligere kjørt en egen artikkelserie på i alt fire artikler om debattklimaet, og Ole Å. Langeland har i tre artikler nylig redegjort for hat og hatretorikk. Også Fædrelandsvennen har tatt fatt i problematikken, som etter de siste sammenstøt synes mer fastlåst enn noen gang tidligere.


Det blir klarere og klarere at dette går mot en duell hvor forsoning synes utelukket. Det er altså «vinn eller forsvinn». Hvem som kommer til å gå seirende ut av dette, er så langt uklart. Med en stabil oppslutning på godt over ti prosent av stemmene bak seg er Vidar Kleppe ikke til å spøke med. Men det er overraskende at partiet åpenlyst bruker en så omstridt kanal som SN til å formidle budskapet om politietterforskning av politiske motstandere. Selv om partiets fremste revolverpolitiker, Nils Nilsen, stadig rir SN i full galopp, er kanalen med jevnt synkende følgere en døende hest.


Og for de tradisjonelle styringspartiene Ap og Høyre vil en dypere analyse av årsaken til Demokratenes høye stabile oppslutning være langt mer nyttig enn uforsonlige personangrep. For dette kan ikke få fortsette i det uendelige. Da kommer partiene ikke utenom et mannskapsbytte.



Kommentarer? Send til post@argumentagder.no



コメント


bottom of page