top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Googles skoleløsninger forbudt i Danmark


KOMMENTAR 25.08.2022: Det danske datatilsynet griper nå inn mot Googles skoleløsninger i Helsingør kommune. De mener elevdataene ulovlig behandles i en rekke land over hele verden. Mange kommuner i Agder bruker tilsvarende løsninger. Sparer norske kommuner penger på at Google ulovlig overfører elevenes personopplysninger til tredjeland ut av Europa?


foto: Barnevakten

Av Øyvind Andresen, publisert 25.08.2022


Googles skoleløsninger brukes i grunnskolen i en rekke kommuner over hele landet, blant annet i Kristiansand. Google Chromebook er en bærbar datamaskin som er utstyrt med operativsystemet Chrome (GSFE). I Googles skoleløsning foregår det meste oppe i skyen, altså på servere rundt omkring i verden og ikke på den enkelte datamaskin. Datatilsynet har lagt ut mer informasjon om Chromebook på sine nettsider.

Google lover å ikke bruke elevdata til markedsføring. Det er likevel stor skepsis til om elevens personvern blir ivaretatt. Google – sammen med andre nettselskaper – lever av å overvåke brukerne målbevisst for å skape «et globalt nervesystem» som samler informasjon om oss ved hjelp av alle digitale kilder, også for å påvirke vår atferd. Dette har vi skrevet om i flere artikler i Argument Agder.

Det er likevel stor skepsis til om elevenes personvern blir ivaretatt

Det nye er at det danske datatilsynet i sommer nedla umiddelbart forbud mot Googles skoleløsning i Helsingør kommune. Tilsynet opplyser at kommunen hadde inngått en Google-avtale som sier at kundedata kan behandles i mange land, for eksempel Bulgaria, Argentina, India, Mexico, Japan, USA og Malaysia. Avgjørelsen fra det danske datatilsynet er på 9000 ord.

I Kristiansand har alle elever og ansatte i grunnskolen en konto i Google Workspace for Education. Den er gratis. Det er denne skytjenesten som får det danske datatilsynet til å reagere. Kristiansand kommune har inngått databehandleravtale med Google som i detalj regulerer hvordan Google behandler sine data. Her vil man finne en lenke under punkt 2.1 som heter Google Workspace and Cloud Identity Subprocessors. Her framgår det at elevdataene kan behandles i de samme landene som er nevnt ovenfor pluss en rekke andre land som El Salvador, Guatemala, Colombia og Filippinene.


I praksis gir dette et signal om at Googles skoleløsninger kan bli forbudt i hele Danmark.

Det danske datatilsynet presiserer at deres forbud bare gjelder i Helsingør kommune. De har jo ikke kapasitet til å sjekke samtlige kommuner og hvilke avtaler hver enkelt har gjort med Google, Apple eller Microsoft. Men i praksis gir dette et signal om at Googles skoleløsninger kan bli forbudt i hele Danmark.

Helsingør kommune har skrevet et svar på 1700 sider, men det danske datatilsynet er ikke fornøyd og har vedtatt å opprettholde forbudet.


I utgangspunktet er det den enkelte norske kommune og skole som er ansvarlig for å vurdere digitale løsninger som tas i bruk og sørge for at de ivaretar elevens personvern. Men dette er svært krevende. Det norske datatilsynet sjekket i 2020 tre kommuner som hadde innført Googles skoleløsning og fant sviktende personvern i alle tre.

Det trengs en nasjonal strategi for å verne om elevens personvern. Skoleledere og politikere må forstå at det ikke finnes noe sånt som en "gratis lunsj". I stedet må det offentlige utvikle egne løsninger. Det vil være dyrt, men kanskje mindre kostbart i det lange løp enn å være i lomma på aktører som Facebook, Microsoft, Apple og Google.

Argument Agder har vært i kontakt med direktør for oppvekst i Kristiansand kommune, Kristin Eidet Robstad, med spørsmål om Kristiansand kommunes avtale med Google. Vi kommer tilbake med eventuell svar fra kommunen.



Kommentarer, ris eller ros ? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.no






bottom of page