top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Gatekunst, provokasjon eller hevnakt?

Analyse 30.05.2023: Torsdag 11. mai ble det oppdaget at noen hadde klistret usignert gatekunst på informasjonstavlen til Kunstsiloen. Gatekunsten var inspirert av Leonardo Da Vinci's kjente verk "Det siste måltid" (L'ultima cena).

Illustrasjon: Gatekunst ved kuntsiloen, foto privat

Av Bernt H. Utne, publisert 30.05.2023


Sørlandsnyhetene (SN)

I alt tretten personer fremstilles i kunstverket. Av disse er elleve lett gjenkjennelig og kan knyttes til den omstridte FB-siden Sørlandsnyhetene (SN). En del artikler på denne FB-siden var signert, men mange var også anonyme og dreiet seg om ikke verifiserbare historier med oppsiktsvekkende innhold. SN fikk ganske snart over 20 000 følgere. Valgskredet 2019 gikk særlig hardt ut over Arbeiderpartiet som tapte hver tredje stemme. Men også Høyre fikk gjennomgå, og tapte over 25 % av stemmene. Det er enestående i norsk politisk historie, og burde normalt ført til et selvransakende internt oppgjør i Ap så vel som i Høyre. Det naturlige for den ansvarlige ledelse i begge partier burde vært å ta ansvar for valgnederlaget ved å stille sine plasser til disposisjon. Men det skjedde ikke. I stedet la førende krefter i begge partier skylden for valgnederlaget på de ansvarlige bak SN. Som de hevdet hadde forledet velgerne.


Motreaksjoner

Etter hvert som følgene av valgresultatet ble klart kom motreaksjonene. En av de sentrale personer som gikk hardest ut mot SN var den profilerte Finansco-gründeren og høyresympatisøren Eirik Furuseth. Han er bosatt i Oslo, men holder fortsatt god kontakt til fødebyen Kristiansand. Furuseth startet en kampanje som oppfordret følgere av SN til å forlate siden, og oppnådde over tid en reduksjon i SNs lesermasse. Fordømmelsen av SN og de som sto bak var sterk fra mange hold. Da det etter hvert ble klart at Nils Nilsen var hovedskribent, og at den kjente forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal var en av SNs støttespillere, rettet fordømmelsen seg særlig mot disse.


Medieutspill, kunstutstilling og bystyrekandidat for Høyre

Kritikken kom fra mange hold. Men et godt eksempel er kronikken "Tre spørsmål til Øgrey Brandsdal", publisert i Fædrelandsvennen 4. desember 2019. Hvem som har ført artikkelen i pennen er uklart, men den er undertegnet av Halvard Aglen, Cornelius Jakhelln, Cecilie Nissen og Steffan Strandberg.

Da Cornelius Jakhelln sommeren etter åpnet sin kunstutstilling "Angel of Death" på galleri Arteriet ble den beskrevet som et "rasende oppgjør med hatretorikken som har preget ordskiftet og offentligheten i Kristiansand de siste par årene." Eirik Furuseth var sammen med mange profilerte lokale personligheter på åpningen av utstillingen, og Melissa Lesamana holdt åpningstalen.

Illustrasjon: Skjermdump av FB-side Eirik Furuseth 7. juni 2020

På sin egen FB-vegg skrev Furuseth 7. juni 2020 bl.a. : "Det var et rasende, personlig og ærlig oppgjør med mobbing i ungdomstiden. Men også med Sørlandsnyhetene, som terroriserte flere av mine venner en lang periode, med løgner og sjikane som virkemiddel." En rekke kjente personligheter fra politikk, kultur og næringsliv belønnet Furuseth med et "like". Blant dem var Terje Ness, Halvard Aglen, og Cecilie Nissen.

Cornelius Jakhelln står på Høyres liste til kommende bystyrevalg, og med bare tre forhåndskumulerte står alle andre likt. Hvert stemmetillegg (kumulering) teller og Jakhelln kan derfor med et godt valgresultat for Høyre ende i bystyret, enten som vara eller fast representant.

Mot denne bakgrunn er det interessant at den samme Eirik Furuseth nå på sin FB-vegg den 14. mai kan avsløre at han vet hvem gatekunstneren er.

Illustrasjon. Skjermdump av FB-side til Eirik Furuseth 14. mai 2023

I et lengre innlegg forteller Furuseth om kunstneren bl. a. at: "hen gjør ting som gjør hen glad. Alt er en vakker glede, og hen opplever kjærligheten strømme. Hen har fått gode råd om å tenke positive tanker, og gjøre ting som gjør seg glad. Hen bruker livet på å glede andre, nesten som hen er pappa til alle i hele verden."

I følge Furuseth heter gatekunstneren Carl Pluto.

Det er åpenbart en falsk profil. Men med internettsøk på dette navnet dukker det bl.a. opp en satirisk video om Sørlandsnyhetene (SN). Videoen viser et utsnitt fra filmen "Der Untergang" med tysk, original tale, og norske undertekster: Den harselerer særlig med Einar Øgrey Brandsdal, men også andre som Kenneth Mørk med fl. er nevnt. Videoen viser scenen da Hitler forstår at slaget er tapt, og skal minne seerne om at slaget for SN også er tapt.

I følge Furuseth opptrer Carl Pluto også under navnet Carl Mannheimer. Nærmere undersøkelser viser at Carl Mannheimer er en eksisterende person bosatt i Sverige. Bilder av den ekte Mannheimer er tilgjengelig på internett, og et bilde fra avisen Bohusläningen avslører at person nr. 2 fra høyre i gatekunsten (sitter til venstre for Vidar Kleppe) er den ekte Carl Mannheimer.

Personen som sitter til venstre for Mannheimer, og som holder et tom pizza-eske med firmanavnet Comet på innsiden av lokket, er også identifisert. Argument Agder er kjent med hans identitet, og i likhet med den ekte Mannheimer har han ingen tilknytning til SN.


Høyreekstrem retorikk og symbolikk

Men esken og navnet Comet spiller direkte på den såkalte Pizzagate-affæren i USA. Den endte i en skyteepisode, men ingen ble drept. Pizzagate var en konspirasjonsteori som var særlig aktiv under presidentvalget mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Pizzagate er forløperen til konspirasjonsteorien QAnon, som var det ideologiske grunnlag for stormingen av Capitol i Washington i januar 2020.

Begge konspirasjonsteoriene oppfattes som antisemittiske (anti-jødiske) og høyreekstreme, noe portrettene og symbolikken i gatekunstens bakgrunn bekrefter. Målsettingen med konspirasjonsteoriene er spalting og destabilisering av samfunnet. I USA har det til dels lykkes. Budskapet som formidles i den aktuelle gatekunsten i Kristiansand er dermed utvilsomt i tråd med høyreekstremt tradisjon og tankegods slik den frontes i USA.


Høyres ruspolitikk

Eirik Furuseth har dessuten en fortid som styremedlem i Foreningen Tryggere Ruspolitikk og har også engasjert seg i debatten om russens rusbruk. Foreningen ønsker "Rusreform for alle", og har som målsetting "å flytte fokus i norsk ruspolitikk fra avskrekking og straff til kunnskap, omsorg og menneskerettigheter." Det er disse tankene som har fått rotfeste i deler av Høyre, og som lokalpartiet har programfestet skal prøves ut i Kristiansand. I en artikkel i Fædrelandsvennen 7. april hevder Furuseth at det fremmes "grove udokumenterte beskyldninger, stigmatisering og moralisme mot russen". Han får full støtte av de kjente høyretoppene Steinar Olsen/ og Nicolai Østeby.


Polariserende og fordømmende symbolikk

I innlegget på sin FB-vegg 14. mai avslører Eirik Furuseth inngående forståelse om gatekunstens symbolikk. Blant annet spør han retorisk hva det er med "det dyret ved PC-en til Jesus? Og har noen klart å finne posen med uidentifisert, hvitt innhold?" I et engasjert innlegg i Fædrelandsvennen 9. juni 2020 om Jakhellns omstridte utstilling "Angel of Death" skrev for øvrig Steinar Olsen at "Arkivet skyter feil mann". Olsens språkdrakt er i artikkelen polariserende med bruk av sterk symbolikk. Han hevder blant annet at Jakhelln "maler med piggtråd dyppet i blodet fra ofrene for hensynsløsheten i trakasseringen" og "river plasteret av og pirker brutalt i såret byen vår fikk." Ofrene for de hensynsløse overgrepene er "folkevalgte, offentlig ansatte, næringslivstopper og beslutningstagere i vår by." Olsen og Jakhelln er heller ikke i tvil om hvem de skyldige er. Det er Einar Øgrey Brandsdal og hans medarbeidere i SN. Og etter som de er skyldige (ingen forsvarer dem og formidlende omstendigheter finnes ikke) er det naturlig å fordømme dem.


Falske FB-profiler

Furuseths inngående kunnskap om detaljer i gatekunsten, hans lettvinte omgang med åpenbart falske profiler og dekknavn, og hans tette forhold til sentrale høyremedlemmer er påfallende. Men han er ikke alene med en lettvint omgang med falske FB-profiler.

Illustrasjon: Skjermdump fra FB-side Nicolai Østeby 7. april 2023

Det florerer det av på bl.a. FB-siden til Høyre-politiker Nicolai Østeby. I kommentarfeltet 7.april dukker det der opp en profil med navn Sørlandspolitiker Carl Pluto aka Mannheimer. I følge Eirik Furuseth er dette altså personen som står ansvarlig for den omstridte gatekunsten ved Kunstsiloen.


Forbindelser til Høyre?

Det er oppsiktsvekkende at mange enkeltpersoner i dette har tette forbindelser til Høyre. Det er også påfallende at symbolikken i gatekunsten kan knyttets til ekstreme bevegelser på ytterste høyre fløy. For Mathias Bernander og Høyre kan det medføre utfordringer ved kommende valg. Og skulle det dukke opp ny, usignert gatekunst med provoserende og spaltende tema vil det polarisere valgkampen og så ny splittelse i lokalsamfunnet. På sikt undergraves derved respekten for demokratiet, og kanskje er også det hensikten til de som står bak?



Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no



Comments


bottom of page