top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Exit Afghanistan

KOMMENTAR 17.08.2021: I en kort kommentarartikkel skriver pensjonert offiser og kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Horten, Jacob Børresen, at det for norske beslutningstakere ikke har manglet på innsikt om forholdene i Afghanistan. Jacob Børresen er en aktiv samfunnsdebattant med særlig interesse for sikkerhetspolitikk.


Illustrasjon: T Vestaas

Av Jacob Børresen, publisert 17.08.2021


I lys av begivenhetene i Kabul for tida - har jeg funnet fram igjen Gjert Lage Dyndals og Torbjørn Knutsens (ed) «Exit Afghanistan» Universitetsforlaget, fra 2012.

Boka er ytterst interessant lesning og viser at det ikke var noen mangel på innsikt blant forskere og andre opinionsdannere, uten at det tilsynelatende hadde noen som helst virkning på (u)ansvarlige politikere. De gikk på autopilot i lojalitet til USA.

De gikk på autopilot i lojalitet til USA

At det så sent som i 2012 var mulig, i overivrig omfavnelse av politiske målsettinger og propaganda, men i totalt fravær av kunnskap om og innsikt i det afghanske samfunnet og situasjonen i Afghanistan, å skrive ting som: «opprørerne er ikke lenger i stand til å true staten Afghanistans eksistens. Krigen mot Taliban kan ikke lenger tapes», er en god illustrasjon av selvbedraget og kunnskapsløsheten i deler av det politiske og militære establishment her hjemme.

Erstattet med en gjennomkorrupt vestlig orientert marionettregjering.

Bare retorikken: Opprørerne?? Vi snakker her om Taliban, pashtunerne, som representerer ca. 50 prosent av den afghanske befolkningen, som tradisjonelt har vært den styrende gruppen i Afghanistan, og som (uansett hvor brutalt og avskyelig de for fram) i 2001 faktisk utgjorde Afghanistans legitime regjering, som hadde fått slutt på sju år med borgerkrig og etablert fred og stabilitet, men som ble drevet ut av USA med militær makt og erstattet med en gjennomkorrupt vestlig orientert marionettregjering.


Det er behov for betydelig selvransakelse i etterkant av nederlaget i Afghanistan. Men jeg er redd for at ledelsen i «styringspartiene» ikke er interessert i at det bores for dypt i dette.


Kommentarer: Gå til vår Facebookside eller send post til post@argumentagder.noComments


bottom of page