top of page

En politisk pris

Forfatterens bilde: Argument AgderArgument Agder

Kommentar 12.12.2024: Tildelingen av Kristiansand kommunes kulturpris for 2024 til oljefondsjef og kunstsamler Nicolai Tangen er politisk motivert.


Illustrasjon: Ordfører Mathias Bernander med Nicolai Tangen under åpning av Kunstsilo, foto privat.
Illustrasjon: Ordfører Mathias Bernander sammen med Nicolai Tangen under åpning av Kunstsilo, foto privat

Av Bernt H. Utne, publisert 12.12.2024


Nicolai Tangen har fått Kulturprisen for 2024. Til tross for at han ikke var nominert av noen, og selv om han ikke tilfredsstiller retningslinjene for prisen. Men det er åpenbart ikke så nøye.


Kulturutvalgets begrunnelse

For i en e-post til Argument Agder hevder Kulturutvalgets leder, Tor Kristian Ludvigsen (KrF), at bakgrunnen for tildelingen av Kulturprisen er "Tangens generøse bidrag og enorme engasjement for å realisere Kunstsilo, både bygget og innholdet". Dessuten mener Ludvigsen at med "Kunstsilo har Kristiansand for alvor markert seg som en viktig internasjonal kunst- og kulturdestinasjon." Han vektlegger at "formålet med kulturprisen er å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv." Avslutningsvis fastslår Kulturutvalgets leder at "det er politikerne som bestemmer hvem som skal motta kulturprisen. Rent konkret så er det kultur- og idrettsutvalget i Kristiansand kommune. Hvor jeg som leder av utvalget, også er leder for juryen".

E-post fra Kulturutvalgets leder, Tor Kristian Ludvigsen

De 35 som tok seg tiden og bryet med å foreslå 21 ulike kandidater til prisen innen tidsfristen 15. mars kan man for eksempel trygt ignorere. For de betyr tydeligvis ingenting.

Så vet vi det. Altså hvem som bestemmer. Retningslinjer og spilleregler er jo lite å bry seg om for de politisk (ut)valgte. For de er valgt av folket. Og da er det jo ikke så nøye med dannelse og alminnelig folkeskikk. De 35 som tok seg tiden og bryet med å foreslå 21 ulike kandidater til prisen innen tidsfristen 15. mars kan man for eksempel trygt ignorere. For de betyr tydeligvis ingenting.


Nå burde holdningen Ludvigsen avslører egentlig overraske. Men den gjør det ikke. For hans innstilling bare bekrefter hva som deler av det politiske miljø i Kristiansand sliter med. Nemlig arrogansen, og en manglende respekt for andres meninger. For det jo ingen tvil om hvem Ludvigsen mener har rett. Ham selv - selvsagt. Hvem ellers?


Fædrelandsvennens begrunnelse

Kulturredaktøren i Fædrelandsvennen, Karen Kristine Blågestad, er ikke overraskende blant dem som er enig med Kulturutvalgets leder. I en e-post til Argument Agder understreker hun at det er viktig å ha "lave skuldre i dette og være litt fleksible". For "hvem andre har skapt det avtrykket i kulturfeltet i Kristiansand i året som har gått?" Hun synes videre at det er helt underordnet at Tangen "selv ikke bor i byen", så lenge Kunstsilo er i Kristiansand. Blågestad tror ikke mange er uenige i årets tildeling, og mener at aktører "som krangler på dette er nettopp kranglefanter."

Illustrasjon: E-post fra kulturredaktør Karen Kristine Blågestad

Blågestads stempling av meningsmotstandere som kranglefanter er en respektløs hersketeknikk som er en kulturredaktør i et seriøst medium uverdig.

Blågestads kranglefanter

Så vet vi også det. De få, som i følge Fædrelandsvennens kulturredaktør er uenige i tildelingen og protesterer, er altså "ufleksible kranglefanter med hevede skuldre". De er det ikke verd å bry seg om. Blågestads stempling av meningsmotstandere som kranglefanter er en respektløs hersketeknikk som er en kulturredaktør i et seriøst medium uverdig. Det svekker hennes argumentasjon, og bidrar ikke til en respektfull og åpen offentlig debatt


Retningslinjer for pristildeling

Kulturredaktørens manglende respekt og forståelse for kulturprisens retningslinjer er også avslørende. I alle fall hvis man skal ta hennes e-post bokstavelig. For fjorårets prisvinner, Agnes Kittelsen, er i motsetning til Nicolai Tangen utøvende kunstner født i Kristiansand, og således innenfor prisens retningslinjer. En gjennomgang av tildelingene siden oppstarten i 1978 viser også at tildelingen for de øvrige prisvinnere er i tråd med retningslinjene.


Politisk tildeling

Det viktigste for Kulturutvalget, med Fædrelandsvennens kulturredaktør diltende bak, var tydeligvis at Nicolai Tangen skulle få kulturprisen. Tildelingen er derfor politisk motivert, og er gjennomført uten hensyntagen til andre kandidater. Hvis kommunen ønsket å beære Nicolai Tangen med kulturprisen kunne man endret retningslinjene. Det hadde tatt tid, men den tiden hadde man. Dessuten ville det vist at kommunens politiske ledelse følger spillereglene de selv har vedtatt. Det hadde fostret tillit.


I stedet valgte man å ta "en Ludvigsen". Det vil si å gi blaffen i reglene og håpe at man ikke blir avslørt. Det lykkes ikke.



Kommentarer? Gå til vår Facebook-side eller send til post@argumentagder.no

Comments


bottom of page