top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Avklaring i Søgne og Songdalen

Leder 03.02.2024: Så har folket sagt sitt. Stemmene er avgitt og talt opp. Valgdeltakelsen har vært stor, og langt større enn mange skeptikere har fryktet. Og det ble et resultat alle parter bør kunne leve godt med.


Av Bernt H. Utne, publisert 03.02.2024


Folkets svar var klart nok til å fastslå at Søgne og Songdalen skal fortsette som bydeler i storkommunen Kristiansand. Samtidig var det jevnt nok til at motstanderne av storkommunen kan se tilbake med respekt og aktelse for egen innsats.


Det bør også være et godt grunnlag for alle til nå å kunne gå videre med rak rygg og løftet blikk. Samtidig viser det at misnøyen i Søgne og Songdalen ikke er uten grunn. For ellers ville ikke så store deler av befolkningen stemt for løsriving. Det bør være et viktig signal til ordfører Mathias Bernander og bystyret. Heller ikke kommunens administrative ledelse kan lukke øynene for resultatet. For alt kan da ikke være tip-topp i storkommunen når godt over 40 % av velgerne i begge bydeler stemmer for løsrivelse. Da er det noe i kommunens ytelse til innbyggerne som oppleves som riv ruskende galt.


Leder av løsrivingsaksjonen i Søgne, Sigurd Berg Aasen, kritiserte i sin tale etter at det endelige resultat forelå, mediene "for å ha brukt all sin makt og innflytelse til å motarbeide oss. Kontinuerlig. Men verst av alle, lokalmediene med Fædrelandsvennen i spissen." Det er en kritikk vi i Argument Agder ikke tar inn over oss. For vi har sannelig fra første stund av latt løsrivingsgruppen i Søgne slippe til med sine argumenter. Et kort kontrollsøk i vårt artikkelarkiv viser at vi siste år har publisert langt over 20 artikler som støtter kravet om folkeavstemming i de tidligere kommunene. Men vi har redaksjonelt ikke tatt stilling til spørsmålet om Søgne og Songdalen bør gjenoppstå som nye kommuner. Det har vi ment burde overlates til innbyggerne i de to berørte bydelene.


Det er også vår gode rett. Som også Fædrelandsvennen og KRS har rett til å tale storkommunens sak. Det har begge lokalmedier gjort med klar og tydelig stemme. Men tonesettingen har ikke i alle tilfeller vært god. Når sjefsredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, 8. april 2017 presterer å skrive at gjødsellukta fra jordene i Søgne blir overdøvet av "stanken fra rådhuset", og bruker det som argument for at regjeringen må redde Søgne inn i storkommunen, er det umusikalsk. For å si det diplomatisk. Og når sjefsredaktør i KRS, Gunnar Stavrum, i en artikkel 14. november 2023 mener innbyggerne peker "lang nese til oppsplitting" illustrert med en manipulert og hetsende logo av Søgnes landemerker, setter han tonen i debatten. Så kritikken fra Berg Aasen mot Ljøstad og Stavrum er utvilsomt berettiget.

Nå er tiden inne for alle parter til å legge denne saken bak seg og se fremover. Da kan det kanskje være nyttig med et kort sitat fra Henrik Ibsens store epos "Terje Vigen". For der sier Ibsen om hovedpersonen etter tapet av hans kjære: "Han sturet en dag eller to. Så ristet han sorgen av..." Så til alle løsrivingstilhengere: Stur en dag eller to, og gå videre. Og de som nå har fått viljen sin gjør klokt i å behandle sine meningsmotstandere med respekt.Kommentarer? Gå til Facebook-side eller sedn til post@argumentagder.noComentários


bottom of page