top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Ansvar

Synspunkt 22.09.2023: I tidligere tider tok de ansvarlige toppledere ansvar for feil og gikk av. Det er det nå slutt på.


Illustrasjon: Grete Faremo måtte trekke seg som justisminister etter Lundkommisjonens avsløring av ulovlig overvåking. foto Wikipedia (2009)

Av pensjonert platearbeider Ivan Høgeli


Svært mange regjeringssjefer har opplevd at statsråder har måtte fratre. Noen på grunn av egne feil, andre fordi politisk leder i et departement er ansvarlig for hele departementets virksomhet. Rød-Larsen måtte i 1996 trekke seg etter å ha, på ulovlig vis, unndratt seg beskatning. Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen måtte i 2020 trekke seg etter å ha mottatt dobbeltlønn, etterlønn som ordfører, og lønn som statssekretær.


I en eksplosjon ei gruve på Svalbard høsten 62 mista 21 arbeidere livet. Gruvene i Kings Bay i Ny Ålesund ble drevet av den norske stat. Et granskingsutvalg ble satt ned og leverte i juni 63 sin rapport med sterk kritikk av sikkerheten i gruva. Industriminister Kjell Holler var ansvarlig for sikkerheten i statens virksomheter og valgte umiddelbart å gå av. Han hadde sikkert ikke greie på sikkerhet i gruver, men forsto at slik må systemet være. Grete Faremo gikk av som justisminister i 1996 etter at Lund-kommisjonen avslørte ulovlig overvåking også i hennes periode som justisminister.


Næringslivet har en tilsvarende praksis. Adm. dir. har det totale ansvaret for en virksomhet og sparkes selv om vedkommende er økonom og endring må gjøres på grunn av tekniske problemer.


Ansvar har fått en ny betydning for statsrådklassen

Slik er det tydeligvis ikke i dag for regjeringsmedlemmer og partiledere. Nå kan nåværende og tidligere statsråder fraskrive seg ansvar hvis de føler seg lurt, eller hvis de ikke har vært så nøye med plikten til å sørge for å skaffe seg den nødvendige viten. En slik praksis ville ikke ha blitt akseptert tidlig på 2000-tallet.

Utviklinga forteller jo om en litt annen verden enn den de fleste av oss er vant med. Ansvar har fått en ny betydning for statsrådklassen. Kanskje kan det henge sammen med at når familieinntekten øker med flere ganger snittinntekten i Norge så går det den ene av ektefellene hus forbi. Fædrelandsvennen forteller i en oppsiktsvekkende artikkel 20. september at rekordmange nå står i matkø.

Og for å ha nevnt det, arbeiderbevegelsen har til sammen 100 representanter på Stortinget.Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comentários


bottom of page