top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Tangen må betale 335 millioner til britiske skattemyndigheter etter forlik

KOMMENTAR 14/6- 21: Nicolai Tangen bygde opp sin milliardformue ved å operere i en rekke skatteparadis. Dette var utgangspunktet for en langvarig konflikt med skattemyndighetene i Storbritannia som førte til at han nå må betale 335 millioner i «restskatt». Det sier mye om utviklingen i Norge at denne mannen ble ansatt som øverste ansvarlig for forvaltning av Oljefondet. Noe liknende hadde neppe vært mulig i andre land som har blitt hardt rammet av finansspekulasjoner.


Illstrasjon: T. Vestaas


Av Øyvind Andresen, publisert 14/6 - 2021


I april 2016 avslørte en lekkasje, kalt Panama Papers, hvordan advokatbyrået Mossack Fonseca tilrettela for grov og omfattende kriminalitet, blant annet våpensmugling, skatteunndragelse og menneskehandel. 11,5 millioner dokumenter ble lekket fra advokatbyrået til Süddeutsche Zeitung.


Statsministeren i Island, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, måtte da gå etter avsløringer om bankkonto i skatteparadis. I hans tilfelle var det ikke påvist direkte ulovligheter, men det ble for politisk belastende å ha en statsminister som opererte fra skatteparadis.


I Norge derimot blir det ansatt en oljefondsjef som aktivt har brukt en rekke skatteparadis for å bygge opp sin milliardformue. Nicolai Tangen har offentlig forsvart skatteparadiser som i realiteten er en trussel mot velferden og liv for folk i verden og en avgjørende årsak til den globale fattigdommen samt redskaper for hvitvasking av narkopenger.


VG melder 11/6 at Tangen må betale britiske skattemyndigheter 335 millioner kroner etter et forlik. Hedgefondet han bygde opp i Storbritannia, havnet i en skattetvist om bruk av skatteparadis mens han fortsatt ledet det. Konflikten gjaldt en bonusordning i AKO Capital, som i flere år brukte to skatteparadis for å kanalisere over en milliard kroner fra selskapet til partnerne, deriblant til Nicolai Tangen selv.


I Norge blir altså folk som Tangen, en person som på alle måter har prøvd å unngå å bidra til felles velferd, premiert med sentrale, betrodde stillinger. Han har nok råd til å betale "restskatten". Han fikk med seg et utbytte på 2,1 milliarder kroner fra sitt tidligere forvalterselskap AKO Capital da han skifta jobb i fjor.Kommentarer? Gå til vår facebook-side eller send til post@argumentagder.noComentários


bottom of page