top of page
  • Forfatterens bildeArgument

Spytting før og spytting nå

I folketroen var spytting knyttet til trolldomsformler, gjerne som ledd i fordriving av sykdom. Jesus brukte spytt til helbredelse, og i antikken var det vanlig tro at spytt kunne hjelpe mot ormer og padder.



Av Jørn Kattis Torvund, publisert 2. april 2020


Lyden vi lager når vi spytter er gått over i språket som tvi, da som et uttrykk for vemmelse, forakt – og rituell spytting er jo rett som det er sidestilt med banning. Men som i mange andre faste uttrykk har også overtroen en del omvendte betydninger. Tvi tvi og spytting over venstre skulder blir for eksempel et ønske om hell og lykke (og på engelsk heter det jo break a leg).


Min bestefar Nils the Kid ble født i 1888 og bar tydelig preg av å ha dratt alene som 13-åring for å søke lykken i North Dakota. Ja, jeg kjenner ennå luktene fra besøkene som liten gutt hos mine besteforeldre, en eim av gammel skråtobakk fra spyttebakken ved siden av godstolen, og jeg kan ennå se for meg bestefar med rennende munnviker som stadig ble tømt med solide avfyringer.


Spytting var, som for nåtidens kinesere, utbredt i tidligere generasjoner her hjemme. I 1897 foreslo da også Søgne Lærerlag å anskaffe 240 spyttebakker til skolene. Ellers i Agder hadde enkelte grendeskoler en spyttebakk ved hver pult – og den verste til å spytte var som oftest læreren.


I forskrift til politivedtekter for Bergen kommune §19 er spytting forbudt på linje med tagging og forsøpling, da det øker risikoen for smitte. I praksis blir bestemmelsen ikke håndhevet.


Men i pågående Korona-epoke, der antibac brukes i stedet for fordums tiders Cognac (se avis-faksimile under), får spyttepåbud en ny aktualitet. Nå gjelder det å holde sekretene for oss selv. Til og med joggerne og syklistene må ta en spyttepause, tenker jeg – inkludert uvanen de har med å snyte klyser ut av neseborene.


Dette skal vi klare sammen! Tvi tvi.





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page