top of page
  • Forfatterens bildeArgument Agder

Gutta på tur !

Synspunkt 20.11.2023: Ordfører Mathias Bernanders tordentale i Oslo om strømprisene, og de urettferdige følgene prisvariasjonene har for Sørlandet, er et spill for galleriet. For Bernander og hans reisefølge er bunnløse markedsliberalister som uten forbehold tilber markedskreftene.


Illustrasjon: Strømmarked av T Vestaas

Av Knut Erik Severinsen, publisert 20.11.2023


Ordfører Mathias Bernander og ca. 50 andre svorne tilhengere av markedskreftene var på tur med NRK på slep til Oslo. Avisen Fædrelandsvennen la ut en video de kalte "se Bernanders tordentale" fra et bomberom nede i Regjeringskvartalet!


I valgkampen før lokalvalget snakket Mathias Bernander støtt og stadig om at dersom han vant valget så skulle han sporenstreks reise til Oslo for å tale Sør- og Sør-Vestlandets sak i den betente strømsaken. Bernander holdt ord.  14. november troppet han med følge opp i Oslo. Det var møter, det ble holdt taler og de traff på selveste Terje Aasland. Til slutt.


For mange fremstår dette som et spill for galleriet. Av møtet kom det absolutt ingen ting ut, annet enn en kjemperegning som trolig belastes oss skattebetalere. Bernander sa rett før lysene sluktes i kjelleren at: "Det er mulig vi må snakke med næringsministeren?"


For meg fremstår turen som et ynkelig forsøk på å blidgjøre velgerne som nå sliter.

Alle som var med på denne turen er med stor sannsynlighet Høyre-folk. Det er personer med en bunnløs tro på markedskreftene. For meg fremstår turen som et ynkelig forsøk på å blidgjøre velgerne som nå sliter. For har du ikke hørt retorikken før? "Vi gjør så godt vi kan. Mer kan vi ikke!"


Det snakkes ustanselig om mer utbygging av fornybare energikilder og mer nett. I politisk kvarter 16. november på NRK diskuterte Høyres Nikolai Astrup og APs Terje Aasland havvindprosjektet i sørlige Nordsjøen. For nå er første konsesjonsrunde i et auksjonsprogram ferdig. Hele 7 aktører har meldt sin interesse for prosjektet. For å gjøre en lang historie kort, har flere aktører allerede forlatt prosjektet, blant andre Å energi. Men det er for deres del kanskje naturlig. De har jo allerede satset en milliard på høyrisikoprosjektet Morrow batterier i Arendal, som de nå, før ett eneste batteri er produsert, eier ca. 50 prosent av !


Strømmen fra dette prosjektet skal ifølge Terje Aasland ilandføres og brukes i Norge. Til det svarte Astrup at det isolert sett kan føre til at det ikke blir noe havvindkraft i denne omgang, ettersom prosjektet da ikke vil bli lønnsomt. Astrup vil at krafta fra det sørlige Nordsjøen skal inn på samme nett som dagens utenlandskabler. På den måten vil prosjektet være med på å opprettholde dagens høye strømpriser, og selvsagt da bli svært lønnsomt.


At Høyre tror på  markedsliberalismen er jo som forventet, men at Arbeiderpartiets ledelse sitter i samme båt er smått utrolig.

Mathias Bernander og Nikolai Astrup er begge profilerte høyrepolitikere. Det ville være underlig om Bernander er uenig med sitt moderparti og Astrup? Derfor tror jeg bestemt at turen til Oslo kun var et spill for galleriet. Begge er bunnløse markedsliberalister som tror at markedet ordner opp. Det gjør det i kjøp og salg der det er konkurranse. Men det er det ikke i det såkalte energimarkedet.


At Høyre tror på  markedsliberalismen er jo som forventet, men at Arbeiderpartiets ledelse sitter i samme båt er smått utrolig. Heldigvis ser vi et opprør av blant andre fagbevegelsen nå. Et opprør som Støre og hans marionetter i regjeringen bør ta svært alvorlig. For skjer det ikke noe radikalt nå er Ap så godt som utryddet i 2025!Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no


Comments


bottom of page