top of page
Forfatterens bildeArgument

Før du laster ned korona-appen

Nå ruller Folkehelseinstituttet (FHI) ut en app til automatisert sporing av Covid19-spredning. Den registrerer hvor du beveger deg.



Av Jørn A. Jensen, publisert 17. april 2020

Last ned appen og la den registrere hvor du er til enhver tid. Så får du varsel dersom du har vært for nærme en Korona-syk person i mer enn femten minutter. Den som er bærer av viruset, får tilsvarende melding om hvem som kan ha fått smitte. Forskning.no har en god gjennomgang av hva appen innebærer.

Alt er frivillig, personvernet tas på alvor og opplysningene blir kastet etter 30 dager, i følge FHI. Det er bare det at i virkeligheten er det ikke så enkelt. Mange aktører er involvert – utviklere, eierne av operasjonssystemer (Apples iOS og Android) og ikke minst leverandører av GPS-basert sporing. Dessuten lagres opplysningene på Microsofts servere, og Facebook har gått inn med støtte til prosjektet.

Nok en gang blir du som forbruker bedt om å stole på redeligheten og sikkerhetsforanstaltningene hos leverandøren. Som denne gangen er våre egne myndigheter. De samme myndighetene som lot utenlandske IT-medarbeidere få tilgang til pasientdata for 2,8 millioner nordmenn underlagt Helse Sør-Øst.

Du trenger ikke ha lest mye om digitale plattformer og personvern for å vite at opplysninger om dine interesser, forbindelser, meninger, handlemønstre og databruk lagres og i prinsippet kan distribueres til kommersielle formål og av myndigheter hjemme og ute.

Tanken på å gi fra seg mer eller mindre døgnkontinuerlige bevegelser til en matrise som identifiserer personer, har fått mange til å bestemme seg for å si nei til den nye appen. NRKs hoff-ekspert på IT, Torgeir Waterhouse, har riktignok lastet den ned, men under sterk tvil.

Hensikten helliger middelet, heter det, og alle er vel enige om at nå må alle midler tas i bruk for å sanke kunnskap om pandemien, og gjøre sporing så effektiv som mulig.

Imidlertid representerer FHIs løsning en teknologi som så altfor lett kan brukes til andre formål. Kineserne utvikler teknologi etter samme prinsipper som korona-appen i rasende fart. Der i gården er det ingen hemmelighet at det er sosial atferd og politiske holdninger som skal overvåkes.

Utviklingen av appen har gått rasende fort, og de involverte innrømmer at det har vært svakheter. Disse skal nå skal være rettet, heter det.

Om appen får stor nok utbredelse til å kunne levere pålitelig materiale til medisinsk forskning, og om sporing av mulig smittede personer blir merkbart bedre, gjenstår å se. Potensialet for lekkasjer av sensitive data om oss er likevel reelt.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page