top of page
  • Forfatterens bildeArgument

IK Start – tilbake til start (del 6)


KRONIKK 18.2.21: IK Start ble stiftet i 1905 og har i over 50 år vært den samlende toppklubben på Sørlandet. Få institusjoner har vært viktigere for Sørlandets stolthet, identitet og tilhørighet. Slik er det ikke lenger. Interessen og engasjementet rundt klubben har vært på retur lenge, i takt med svake resultater både på og utenfor fotballbanen. Rett før jul rykket klubben igjen ned fra Eliteserien. Kan IK Start komme tilbake til toppen av norsk fotball? Eller ser vi slutten på en epoke med profesjonell fotball på Sørlandet?

Tidligere Start-trener Teddy Moen er kanskje den på Sørlandet som kjenner norsk og internasjonal fotball best. Han vil i en serie på seks artikler se nærmere på status quo, mangler og utfordringer for IK Start, og hva han mener må til for å få en profesjonell fotballklubb til å lykkes i landsdelen.


Her følger den sjette og siste artikkelen. Hva skal til for å gjenreise IK Start som en klubb som kan gi sørlandsfotballen nye festopplevelser ?



Hva nå, og hvor går veien?



Av Teddy Moen, publisert 18.2.21


Da profesjonell fotball ble innført på begynnelsen av 90-tallet, lyktes ikke IK Start å henge med i utviklingen i norsk fotball. Fra å være et naturlig topplag i eliteserien, hvor klubben innimellom hentet etablerte spillere utenfra til klubben, ble konkurransen etterhvert tøffere. Det ble krevende å få lokale bedrifter til å bidra med penger for å holde tritt med klubber som Rosenborg, Brann og Viking.


Kravene og forventingene fra omgivelsene var skjerpet. Man ønsket å utfordre de største klubbene og kvalifisere seg for Europa. Agenter fikk større innflytelse, lønningene til spillerne steg og kravet om bedre sports-fasiliteter økte. IK Start forsøkte etter beste evne å holde tritt, men var fortsatt i stor grad en amatørklubb, bygget på frivillighet og dugnad.


Konferanser, catering, konserter, klubb-shop, events, utleie og selvfølgelig kjøp og salg av spillere var viktige ingredienser i forretningsidéen. The Sky was the Limit!

Behovet for kompetanse på profesjonell klubbdrift var presserende. Men over tid hadde verken IK Start eller sørlandsfotballen utviklet dyktige nok ledere og trenere til å møte den nye tiden. Trygghet og selvtillit forsvant gradvis ut av miljøet i Starthallen, i takt med at klubbens beste spillere forsvant på billigsalg. Hovedtrenere ble enten sparket eller rømte det synkende skipet. IK Start forsvant fra norsk toppfotballs øverste elite.


Så snudde den negative trenden. Tidligere landslagsspiller, utenlandsproff og en av landets mest suksessrike fotballagenter, Erik Solér, hadde møtt en kald skulder hos Lillestrøm og i Brann. Det ble starten på en ny optimisme. Hans karisma og kompetanse bidro til å få realisert Sør Arena (nå Sparebanken Sør Arena), som skulle være motoren i klubbdriften med en årlig omsetning på over 100 millioner. Konferanser, catering, konserter, klubb-shop, events, utleie og selvfølgelig kjøp og salg av spillere var viktige ingredienser i forretningsidéen. The Sky was the Limit!


Stadion-prosjektet ble imidlertid en tung bør, gikk konkurs og trakk klubben ned. Fortsatt kaster valgene for 20 år siden mørke skygger over klubbens drift. Men det stadionet som ble reist er et praktanlegg! Det er en tidsriktig arena for profesjonell fotball - et av landsdelens flotteste signalbygg - og har potensial til å realisere alle fotballinteresserte sørlendingers drømmer fremover.


Men da må bygget fylles med kompetanse på sport og forretningsdrift i toppfotball. Et vitalt miljø for talentfulle ledere, tillitsvalgte og ansatte må utvikles med bidrag fra flere fotballmiljøer. Ting holder på å skje. NFF Agder (fotballkretsen) er flyttet inn, og den videregående skolen Akademiet er på plass. Og innen én kilometers radius ligger UiA, Olympiatoppen Sør og KKG som perler på en snor. Hvis disse miljøene kan utvikle en felles visjon om en klubb som kan gi sørlandsfotballen nye festopplevelser - da kan mye spennende utviklingsarbeid finne sted.


Derfor er det nødvendig at klubben får på plass en handlekraftig ledelse. Den må forstå kravene og forventingene i profesjonell fotball, og bygge nettverk med kompetanse og samarbeidspartnere som kan løfte sammen.

Men det er fortsatt en lang vei å gå. Klubbens formål må klargjøres, og en inspirerende visjon må meisles ut. Målene må være konkrete, og nedfelte strategier må følges lojalt. En profesjonell fotballklubb kan ikke overleve uten høy grad av frivillighet og dugnad. Norsk idrett, toppfotballen inkludert, er organisert gjennom foreninger hvor lovverket og verdiene i stor grad bygger på at medlemmer med nettverk investerer tid, innsats, og kompetanse til foreningen.


IK Start valgte i 2017 for en tiårsperiode å inngå i et samarbeid med Start En Drøm AS i en såkalt «dualmodell». Dette er et legitimt samarbeid som har et stort forbedringspotensial. De første fire årene har ikke synliggjort potensialet i samarbeidet. Det hviler et stort ansvar på styre og medlemmer om å få dette til å fungere langt bedre de neste seks årene.


Derfor er det nødvendig at klubben får på plass en handlekraftig ledelse. Den må forstå kravene og forventingene i profesjonell fotball, og bygge nettverk med kompetanse og samarbeidspartnere som kan løfte sammen. Samtidig må man skape et mye sterkere eierskap til klubben. Hvorfor har IK Start kun 400 medlemmer? Hvorfor ikke 4.000 eller sågar 40.000 medlemmer?


Å bygge opp en fotballklubb er å utvikle et fotballag som skal vinne fotballkamper. Da er det nødvendig å definere sin spillestil (referanser og kultur), man må velge et system (ledelse), sette opp formasjonen (organisasjonen), gi tillitsvalgte og ansatte oppgaver (roller) og til slutt legge kampplanen (strategien). Gjøres dette riktig – over tid – med de rette menneskene, scorer man flere mål enn motstanderen. Da vinner man kamper. Gjentas dette ofte nok, vinner man også hjertene til sørlendingene !




bottom of page