top of page
  • Forfatterens bildeArgument

HATETS KUNST

Utstillingen Angel of Death vises på det private kunstdrevne galleriet Arteriet på Lumber fra 5. juni til 21. juni. Kunstneren er "Sturmgeist", alias Cornelius von Jakhelln. Melissa Lesamana holdt åpningstalen.


Kilde: Galleri Arteriets nettsider

Publisert 8. juni 2020


Jakhelln skriver selv på sin Facebook-side i forbindelse med utstillingen: «På denne fredagen, 5 juni, åpner jeg min første soloutstilling "Angel of Death" på Arteriet - kun noen hundre meter fra hvor barndomshjemmet mitt lå, hvor jeg begynte å skrive & leke & male. Tittelen på maleriet i overskriften er "Auschwitz-Birkenau", opprettet i Berlin, etter et besøk i dødsleiren med samme navn i 2013. Utstillingen inneholder 25 + "propagandaplakater", dedikert til det nåværende politiske klimaet for trakassering og desinformasjon i byen min fødsel, der jeg nå bor - Kristiansand. "Angel of Death" er en hyllest til atmosfærene som jeg bodde i & med som tenåring underlagt mobbing - og hvor ekstrem metall var et potent medium som tilbød både flukt, trøst og konfrontasjon. Kampen er langt fra over.»


Jakhelln har også skrevet en lengre presentasjon på engelsk, lagt ut på Arteriets hjemmesider, der han identifiserer sine motstandere: forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal, facebooksida Sørlandsnyhetene og partiet Demokratene. Mobbingen Jakhelln sikter til, skjedde på Fiskå ungdomskole i Vågsbygd der Øgrey Bransdal skal ha vært involvert. Dette ble 20 år etterpå tematisert i en artikkel i Fædrelandsvennen.

Det som presenteres som kunst gjennom hans bilder er systematisk hat, fornedring og hets, presentert under vignetten «kunst».

Cornelius von Jakhelln gir gjennom sin utstilling først og fremst innsikt i kunsten å hate. For det som presenteres som kunst gjennom hans bilder er systematisk hat, fornedring og hets, presentert under vignetten «kunst». Det er ikke første gang Jakhelln skremmer omgivelsene med sine ytringer. Få dager etter Utøya-terroren forklarte han i en kronikk i Morgenbladet, med tittelen «Terrorviruset», sin forståelse av bakgrunnen for Breiviks terrorhandlinger. Han skrev den gang bl.a.: «Jeg følte meg forbigått, oversett og krenket. Raseriet var totalt.»


Det er tydelig at Jakhellns raseri ikke har avtatt med tiden. Hatefulle ytringer er ulovlig i Norge, og rammes av Straffelovens § 185 for den som «forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler». I form og innhold spiller utstillingens bilder på nazistiske symboler og retorikk. Bak dekke av å være et kunstneriske uttrykk fremmer «Sturmgeist» et budskap som kan tolkes som direkte trusler om død og undergang mot Brandsdal og hans familie.

"Kill - du skal aldri plage noen igjen" (sitat fra teksten på et av bildene)

Jakhellns utstilling må oppfattes som et innspill i den politiske debatt. Undertegnede tar avstand fra urettmessige og anonyme personangrep som Sørlandsnyhetene publiserte i forbindelse med valgkampen i Kristiansand 2019. Vi mener selvsagt også at all skolemobbing er uakseptabel. Men det er helt ut av proporsjoner å knytte Sørlandsnyhetene, Einar Øgrey Brandsdal og Demokratene opp mot de verste forbrytelser i menneskehetens historie. Det er ikke minst en hån mot alle nazismens ofre.


Jakhellns bruk av virkemidler overgår alt som til nå er blitt presentert i den opphetede debatten omkring etableringa av Kunstsiloen og valget 2019. Det er et bunnmål. Vi forventer nå at alle besinner seg og tar avstand fra Jakhellns hatretorikk og brunskvetting av sine motstandere.


Galleri Arteriet får støtte fra Kulturrådet via Art Concil Norway. For 2020 var beløpet på 200 000 kroner.


Øyvind Andresen

Ingjerd Skagestad

Bernt H. Utne

Terje Dragseth

Tone Avenstroup

Per M. Mathisen

Kommentarer? Send til post@argumentagder.no

bottom of page